Акваријус

 

Кос Митровица

Priča o poštenoj i dobroj Mitrovici

\"film-big-bend

Фотографије: Небојша Сипи Илић

Давне 1979. године Биг Бенд нису имали сви велики градови региона, али је овакав бенд имао рударски град на Северу Косова. Косовска Митровица пре готово четири деценије није била симбол поделе, већ симбол музике као универзалног језика, заједништва, поштовања и поштења. Митровички Биг Банд започели су аматери, али је управо заједништво учинило да Север Косова наредну деценију има музику којој су се дивили и професионалци. Како је све почело, какви су утисци чланова овог бенда после више од три деценије, да ли жале што бенда више нема – само су нека од питања на која су у синоћ приказаном филму „Биг Банд“, ауторке Сање Соврлић, у галерији „Акваријус“, одговарали диригент Петар Ракић, тромбонисти Газменд Мустафа и Ненад Илић, саксофонисти Исат Мурић и Ергин Ћороглу.

Како је настао митровички Биг Банд?
Све је почело организовањем џем сешна на Кеју Љуште. Потом је Петар Ракић, којег протагонисти филма описују као „човека немогуће енергије“ и „генетског музичара“, предложио формирање „великог бенда“.
„У музичкој школи је био магацин, у том магацину је било старих инструмената градског оркестра Трепче. Почели смо да вадимо те трубе. Трубе негде пробушене, па само то калаисали. Неки саксофони, вентил тромбони. Тако смо почели,\” објашњава Ракић у филму.

\"film-big-bend

Били смо аматери али смо радили професионално
Са пробама се наставило, а могли су да учествују и они који нису знали да свирају.
Ноте су се училе у ходу, старији и искуснији музичари учили су младе, чланови бенда били су обични људи, високи локални функционери, Срби, Албанци, Турци, различитих образовних профила:
„Сви смо били аматери, али смо радили професионално.“
Тако су аматери направили „музичку бомбу“. Наступи овог бенда постали су атракција. На њиховим наступима носиле су се тоалете. Наступали су и на фестивалима широм региона.

Биг Банд пренели на живот, град, породице
Оно што су радили у свом бенду, чланови су, кажу, пренели и на свакодневни живот:
„Када чујеш двадесет људи да одсвира једно… Ми смо то пренели са музике на живот, у град, у породицу, у друштво. То је тај Биг Бенд, то је та хармонија и склад. Једно невероватно поштовање, поштење, један начин живота, стил дружења… То је једна велика породица.“

Ко ће да размишља о једном Биг Банду кад крене распад?
Ипак, 1991. одржан је последњи Џез фестивал у Косовској Митровици што је била година и која је обележила престанак постојања Биг Бенда.
„Мало је био чудан тај престанак. Изгледа да су људи осетили шта долази, па су се разилазили“, објаснио је један од протагониста у филму.
Бенд је нестао без формалног раскида, само се више нису одржавале пробе.
Шта се догодило?
„Био је рат“; „Знаш ли ти шта је све нестало? Ко ће да размишља о једном Биг Бенду кад крене распад? Расуло. Распао се један дух којим је живело више милиона људи“; „Биг Банд није се распао нашом вољом, то је последица свих наших дешавања“; „Политика је растурила Биг Банд“ – објаснили су његови некадашњи чланови.

Сећања попут оних на прве љубави
Али остала су сећања. Да су снажна и да су попут „прве љубави која се увек мота по глави“, потврдили су Ненад Илић, Исат Мурић и Ергин Ћороглу, који су након приказивања филма, уз ауторку, са гледаоцима у „Акваријусу“ поделили утиске и анегдоте. Добро се сећају наступа, колега музичара са којима се деценијама нису видели, или којих више нема.

\"film-big-bend

Биг Банд данас: Филинг, размишљање, однос
Питали смо их шта је за њих данас Биг Банд, са дистанце од готово четири деценије.
„Није Биг Банд нешто као завршена прича што се тиче музичког деловања. Ми и даље радимо, организујемо џез фестивале. Наша сарадња са младим људима је Биг Бенд. То је тај филинг, то размишљање, тај однос. Суштина и Биг Банд постојаће докле год има те приче и докле год се воли град на начин да будеш добар. Град је леп колико свако себе да. Ако смо ми пристојни, културни, ако смо добри другари, ако имамо добар однос у граду – то је Биг Банд. Дакле, то траје. То је начин живота, то је тредиција. Да Митровица опет буде леп и поштен град, нећемо о политици“, одговорио је Мурић.

Круна културе у Косовској Митровици
„Биг Банд је данас, као и пре наших наступа, круна културе у Косовској Митровици, уз дужно поштовање свим осталим смеровима у култури. Имати Биг Банд у време кад то нису имали ни Приштина, Скопље и Подгорица… Биг Бенд је био и остао институција и један од симбола града“, додао је Ненад Илић.

Добро сећање у добром времену, све је покварила поларизација
„Данас је Биг Банд само добро сећање које се десило у једном добром времену. Речено је да је политика покварила Биг Банд. Слажем се са тим, међутим, више је покварила поларизација – политичка, која је одвојила људе. Људи су морали на неки начин да се сврстају у једну групу. Свака поларизација је грешка. Ја бих био најсрећнији човек када бих данас поново видео један Биг Банд, са млађим људима – да се скупи исти састав. Ако иде само једна групација, опет ће бити поларизације“, одговорио је, са друге стране, Ћороглу.

\"film-big-bend

Кроз историју смо били у заједништву, зашто то да не наставимо?
„Овакве ствари стварају заједништва и то добра заједништва. Не стварају негативне електрицитете, то је само позитивно и позитивно делује. Мислим да је добар суживот Митровице њен гарант напретка. Ми смо кроз историју били заједно, наши родитељи, наши дедови. А зашто ми да не будемо или наша деца да не продуже ту традицију коју смо ми већ имали?“, упитао је он.

\"film-big-bend

Промене у друштву покрећу појединци
А ауторка филма, новинарка Сања Соврлић, поделила је своје утиске о филму за који каже да јој је посебно драг. Објаснила је и зашто:
„Бавим се највише политичким темама. Схватила сам да је ово нешто што заиста остаје и да ми је зато најдраже. Све остале мисије, колико год биле добре, са добрим питањима, темама, оне су само дневне. За пар дана, пар месеци, више нису актуелне. Ово је нешто што остаје, што је забележило неко време.“
Као други разлог наводи:
„Стално размишљам о томе како променити друштво, како учинити нешто да буде боље, питам се зашто се људи не покрену. Кроз овај филм и примере људи изнова се испоставља да друштво покрећу појединци који имају ентузијазма да нешто раде, уложе себе, да свако у свом домену да неки свој допринос. Ја верујем да сви ми можемо нешто да урадимо, да направимо неку промену у друштву. Мислим да је ово одличан пример, и драго ми је што овај филм може да учини да Митровичани буду поносни на то што су Митровчани, на дугу музичку традицију.“

Традиција настављена?
Митровица је наставила са својом музичком традицијом и данас. Међународни џез фестивал „North City“ се организује управо захваљујући члановима Биг Бенда, док се млади – љубитељи другачијег звука од комерцијалног и са снажном потребом да нешто промене, труде да прате стопе старих музичара.
Хоће ли испоштовати заоставштину?
„Град је леп колико свако себе да.“

Извор: Коссев >>

0 thoughts on “Priča o poštenoj i dobroj Mitrovici”

  1. Pingback: Comme il faut za novi početak | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *