Акваријус

 

Кос Митровица

Промоција Дунђеринове антологије и награда Шејићу

\"\"

Велика грамата за допринос у развоју културе и књижевног стваралаштва на Косову и Метохији додељена је редитељу Растку Шејићу, аутору ТВ серијала „На веслу прича“, на штанду Канцеларије за Косово и Метохију у оквиру промоције антологије „Неодољива тешкоћа постојања“ аутора Александра Дунђерина у самом финишу 65. Међународног београдског сајма књига.
У име Удружења књижевника Косова и Метохије грамату је доделио песник и новинар Живојин Ракочевић, образлажући је: „Документарна ТВ серија ’На веслу прича’ која се емитује на јавном сервису РТС свакако је променила поглед јавности на савремену српску књижевност, али је акценат који је редитељ ставио на ауторе и стваралаштво на територији гетоизиране српске књижевности на КиМ нама од изузетне важности. Врхунски естетски, документаристички и новинарски домети не смеју бити прећутани, а професионалност кинематографске екипе ’Шта хоћеш’ коју Шејић предводи одзвонила је диљем нашег културног простора. Више од тога, створила се трајна креативна веза и сарадња која већ доноси богате плодове, и ми смо на овај начин хтели да је озваничимо“.
Шејић је примио награду захваљујући на „части, поверењу и обавези“.

\"\"

„Обавеза је уметника да говори истину. Искуство рада у Грачаници, Косовској Митровици, на Брезовици и на језеру Газиводе је било духовно искуство, узбудљив доживљај и јак утисак. Природа је прелепа, контрастна и богата, што се односи и на личности. Верујем да су људи, а посебно уметници, у екстремним ситуацијама, на ивици живота и смрти, протеривања или опстанка, искренији. Просто нема разлога ни потребе за фолирањем, и осећам да смо то успели да забележимо. Да сви осећају колико је Косово живо и блиско. Снажна стваралачка енергија се срећно испреплела са нашом и настало је кинематографско дело, настала је на дуге стазе могућност директне сарадње, која се и обистињује.“
Ивана Вановац, новинарка и публицисткиња, представила је антологију савремене српске књижевности са Косова и Метохије аутора Александра Дунђерина „Неодољива тешкоћа постојања“ као „пар екселанс културни догађај за српску књижевност“.

\"\"

„Различите естетике заступљених аутора и њихова разнородност су за понос, не само с обзиром на место на мапи и малтретман, који је постао синоним за наше преживљавање, већ пре свега у компарацији са сценом којој припадамо.“
Доценткиња књижевности Јелена Марићевић Балаћ са Филозофског факултета у Новом Саду, једна од рецензената, нагласила је интегративност антологије као кључну вредност српске културе.
„Та духовна огњишта која се не гасе у културним центрима на КиМ, који успевају да окупе и старо и младо, да им дају кључне могућности духовног развоја и садржаја, пренесена су и на овај књижевни подухват Александра Дунђерина. Заступљени су равноправно аутори од 1933. годишта до 2002. годишта, од канонских писаца до оних који су тек ступили на тло књижевног стваралаштва. Није у питању само афирмација младих, што је вредност, већ и једнако право гласа по естетском утиску антолога. А то јесте традиција од богослова призренских из 19. века, што доприноси да српска култура живи, да буде млада, и наравно неприкосновени и неупитни део српске културе, без обзира на прилике.“

\"\"

Песник и докторанд књижевности Жарко Миленковић прочитао је неколико песама којима је заступљен у антологији и исказао велико задовољство што је део антологије и сцене која одише живошћу и виталношћу. Живојин Ракочевић нагласио је да је „Неодољива тешкоћа постојања“ резултат деценијског рада Александра Дунђерина и да произилази из дубинског приступа и обиља радова који су објављени у књижевној периодици.
„Дунђерин се преселио у наш гето из Новог Сада и вредно ради, не само на промоцији књижевности и уметничког стваралаштва, већ и са индивидуалним ауторима. Поред осталих и захваљујући њему, ми сада можемо говорити о књижевној сцени Срба са Косова и Метохије, на нивоу остварених појединаца и књижевне продукције која плени, а коју наша књижевност у целини језика признаје као вредност.“

Редитељ Растко Шејић је као читалац оценио антологију као „књигу коју мора да прочита свако кога интересује како се живи и мисли на Косову и Метохији“.
Александар Дунђерин, аутор антологије „Неодољива тешкоћа постојања“, види „нови талас“ на књижевној сцени Косова и Метохије.
„Обиље младих аутора богате имагинације, који одступају од канона митопоетике Косова, али и очекиваних шаблона мишљења ’потрошачке’ глобалистичке књижевности, која нас опседа, уверава ме у оптимизму о опстанку наше културе у целини. Морамо да радимо на својој култури, недостаје вредносни суд, критичка мисао, фали нам дијалог на националном нивоу“.
На крају промоције публика је имала прилику да погледа документарни филм \”На веслу прича: Поздрав песнику!\” снимљен са књижевницима са Косова и Метохије.

Извор: РТВ КиМ >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *