Акваријус

 

Кос Митровица

Ауторски документарци у „Акваријусу“

\"\"

Митровачки Приватни културни центар „Акваријус“ ове сезоне посебну пажњу посвећује документарном филму.
Током зиме у сарадњи са Удружењем документариста ДокСрбија, а уз подршку Министарства културе Републике Србије, почев од 16. новембра 2022. године, у Приватном културном центру „Акваријус“ биће организоване бесплатне пројекције успешних домаћих ауторских документараца, а потом и дводневна радионицу за осмишљавање и продуцирање сличних филмова, намењена локалним ствараоцима.
Прва пројекција заказана је у „Акваријусу“ за среду 16. новембар 2022. године када ће у 20 часова бити приказан филм Николе Драговића и Милутина Петровића „Заклињем се“.

Овај документарни филм прати личну причу Игора, тада деветнаестогодишњег Београђанина који је регрутован и послат на обавезно одслужење војног рока у касарну у Вараждин 1991. године, када су почели оружани сукоби у Хрватској. Неколико месеци касније, Игор се враћа из рата дупло старији и са ожиљцима који вероватно никада неће бити залечени. Филм је састављен од ВХС материјала Предрага Бате Милошевића који је скривао од власти и породице пуних 30 година!

У уторак 22. новембра 2022. биће приказано остварење Стефана Павловића „У потрази за коњима“, а потом, до краја године, и филмови „4 године у 10 минута“ Младена Ковачевића, „Говори да бих те видео“ Марије Стојнић.
Радионица, чији ће термин бити накнадно објављен, обухватиће осврт на приказане филмове и анализу идеја за локалне филмове које ће припремити уцесници, и за које ће добити упутства за што бољу пријаву на конкурсе Филмског центра Србије за развој сценарија, развој пројекта и продукцију током наредне године.
Учешће у радиноици је бесплатно, а водиће је еминентни домаћи документаристи, између осталих и аутори приказаних филмова.

ДокСрбије је национално удружење документариста које окупља скоро 100 чланова и бави се стварањем, лобирањем, едукацијом и промоцијом српских документарних филмова у земљи и свету, а овај догадјај део је програма децентрализованих радионица које финансира Министарство културе Републике Србије, а које ДокСрбија организује ове године у Зрењанину, Лесковцу, Новом Пазару и Косовској Митровици.
Поред пројекција српских документарних филмова и радионица у вези са њима, од децембра 2022. године у ПКЦ „Акваријус“ почиње и емитовање најзначајнјих нових филмских остварења у региону. Поред пројекција филмова и разговора са њиховим ауторима, започеће и рад петомесечних радионица из области снимања и постпродукције документарног филма које ће водити еминентни документаристи из региона. Ове пројекције и радионице подржава УНМИК у оквиру пројекта „Арт терапија за све“.
Од 5. до 7. децембра 2022. године ПКЦ „Акваријус“ ће бити домаћин делу програма овогодишњег ГРАФЕСТ-а који организује Дом културе Грачаница.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *