Акваријус

 

Кос Митровица

„Рампарт“ у „Акваријусу“

Редитељ Марко Грба Сингх, уметнички директор београдског фестивала БЕЛДОКС, гост је „Акваријуса“ током марта 2024. године у оквиру II Митровичке уметничке резиденције. Марко Грба Сингх представиће се митровичкој публици документарним филмом „Рампарт“ који ће у Приватном културном центру „Акваријус“ бити приказан 20. марта 2024. у 20.00.

Филм „Рампарт“ говори о свакодневном животу у Београду током турбулентних историјских догођаја током 1998. и 1999. године. Грбин филм имао је светску премијеру на филмском фестивалу у Локарну, а потом је био номинован за најбољи документарни филм средње и источне Европе, да би коначно освојо награду „Најбољи балкански новајлија“ (Best Balkan Newcomer) на Докуфесту.
Улаз је слободан.

Током боравка на Косову Марко Грба Сингх снимиће нови кратки филм који ће премијерно бити приказан на завршној мултимедијалној изложби Митровичке уметничке резиденције крајем маја 2024. године.

Марко Грба Сингх је рођен 1988. године у Београду. Тренутно је на уметничким докторским студијама филмске режије на Факултету драмских уметности у Београду. Његови кратки документарни „Касно смо се срели“ и „Бледо“ приказани су на светским филмским фестивалима, док је играни филм „Абдул & Хамза“, који се бави судбином избеглица на тлу Европе, премијерно приказан на фестивалу ФИД Марсеј 2015. године, где је добио специјалну награду жирија. Током 2016. године борави у Кини где снима кратки документарни филм „Звезде Гаомеигуа“, за који добија награду за најиноватинији кратки филм на фестивалу у Ниону, 2017. године. Режирао је и кратки филм “Тесаурус“ (2020). Уметнички је директор београдског филмског фестивала Белдокс. Живи и ради у Београду.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *