Акваријус

 

Кос Митровица

Растко Шејић: „Када пливаш“

Растко Шејић, истакнути документарни редитељ, новинар и уметник преноси своју дубоку повезаност с Боком кроз поему „Када пливаш“, коју су издали новосадски „Прометеј“, Матица Боке и Удружење „Шта хоћеш“.
Митровичка промоција књиге „Када пливаш“ одржаће се у петак 17. маја 2024. године у Приватном културном центру „Акваријус“. Почетак промоције, на којој ће, поред аутора, учествовати и председник УНС-а, новинар и књижевник Живојин Ракочевић и књижевник Александар Дунђерин, заказан је за 20.00.
Улаз је слободан.

Фото: Шта хоћеш?

Бока Которска већ вековима очарава уметнике својом неописивом лепотом. Од незаборавних Шантићевих стихова до савременика, ова регија остаје неисцрпно врело инспирације. Тој струји се прикључује и редитељ Растко Шејић, који као „фурешт“ залази у дубине бокељског духа и доноси своју оригиналну перспективу. Његова поема „Када пливаш“ представља дубоко укорењен однос са Боком, изражен урбаним језиком. Кроз ову геопоетску књигу, Шејић ствара сакрални ритуал пливања као пут ка хармонији са природом и самим собом, истовремено живо дочаравајући транзиционе и менталитетске изазове, тоном „меланхоличног активисте“ и „талентованог пливача“. Поема се може читати и као потпуна метафора за животне буре, али и као „упутство за одлазак на море“. Илустрације академског сликара Зорана Мујбеговића у детаљу и сведености вињета употпуњују поему потцртавајући доживљај песама.

Растко Шејић је редитељ, вишестрани уметник, новинар, пропагандиста и путописац. Мастер економије по образовању. Током деведесетих идејно је као шеф маркетинга, предводио покрете за демократизацију друштва – Студентски протест 1996/97, за који је осмислио слоган „Београд је свет“, сијасет летака и уличних акција. Идејни творац Студентског покрета „Отпор!“. Радио је као ратни репортер ВИН-а Гордане Суше, био асистент на стручним економским предметима на факултету, архитекта веб сајтова, агент светских реге бендова за Источну Европу…
Аутор је документарних телевизијских серија „На веслу прича“, „Одлив мозгова“, „Светски“, „Бока поморска“, „Девојке из седамдесетих“, као и низа документарних филмова и видео спотова. Шејићу је 2022. године додељена Велика грамата Друштва књижевника Косова и Метохије, а његов филм „На веслу прича: Поздрав песнику“, снимљен на Косову и Метохији, освојио је прву награду на међународном фестивалу Графест 2021. године.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *