Акваријус

 

Кос Митровица

Spoj ekologije i umetnosti

\"\"

Текст: Радио Контакт плус (Даниела Томашевић)
Фотографије: ПКЦ „Акваријус“ (Милан Кабашић)
Видео: Радио Контакт плус (Даниела Томашевић)

\"\"

У оквиру III Еко арт фестивала, који се одржава у Косовској Митровици, синоћ (9. јун 2021) су у Приватном културном центру „Акваријус“, учесници указали на значај неговања уметности и очувања животне средине.
Полазнице Балетске школе при Дому културе у Грачаници, изведбом кореографија награђених на Првом националном фестивалу уметности и игре „Чукарица Гранд при 2021“, заблистале су синоћ и на малој сцени Приватног културног центра \”Акваријус\”.


Митровичкој публицу представиле су се маестралне балерине узраста од 7 до 15 година, док је победничку кореографију осмислио учитељ Балетске школе Никола Кораћ.
Полазнице Школе балета – Неда Аритоновић, Марија Рашић и Емилија Михајловић, кажу да су за свега неколико недеља увежбале две плесне тачке у стилу валцера и разигране полке, које су им донеле победу на фестивалу у Београду.
„Вежбале смо углавном преко викенда – суботом и недељом“, кажу углас.

А на поменутом такмичењу, биле су једине представнице са Косова и Метохије, указује координаторка, Снежана Бурсаћ Петровић.
„Наша школа је 23. маја била учесник на Олимпијади уметности и игре. Добили смо позивницу да као једини представници балета са КиМ будемо учесници. Нисмо се дуго припремали с обзиром на епидемијску ситуацију. Углавном су девојчице радиле онлајн. Неколико проба смо морале да одрадимо уживо и на крају се све исплатило.“

Иако имају подршку Министарства културе и информисања Владе Републике Србије, као и локалне самоуправе, увек има нешто што фали, признаје. Као проблем истиче мањак опреме.
Проблем представља и то што у овој школи нема припадника мушке популације.
„Још увек влада предрасуда како је балет само за девојчице. Позивам све девојчице и дечаке да дођу и упишу се код нас. Физички је јако здраво бавити се балетом“, поручује.

За крај разговора нам открива да су у току планови да се једна оваква школа отвори и у Косовској Митровици, а у сарадњи са ПКЦ „Акваријус“. Изражава наду, као и представници Акваријуса, да ће изнаћи решење када је простор за вежбање у питању, те да ће успети у тој намери.

Након балерина, полазници „Малог театра“ са мини-представом „Чудна шума“, подсетили су нас на значај очувања животне средине.
Дванаестогодишња Славица Раденковић и осмогодишња Теодора Јелић, откривају нам да је представа настала у периоду када је кренуо овогодишњи Еко арт фест. Припала им је улога „чаробног дрвета“.

„Представа говори о томе како не треба загађивати природу. Затим кад видимо да је неко загађује, треба да је очистимо. На крају, оне који је загађују, треба да грдимо“, појашњавају.
Фестивал су употпунили и такмичари еколошког квиза, који су показали завидно знање из ове области.
Александар Дунђерин, уредник културно-уметничког програма у ПКЦ „Акваријус“, каже да је задовољан одзивом учесника и посећеношћу фестивала.

„Ове године акценат смо највише ставили на рад са децом и омладином. Садржај смо прилагодили томе, будући да тај спој екологије и уметности, који већ трећу годину желимо да афирмишемо, је најважнији за те генерације, јер ће они сутра доносити одлуке које се тичу екологије и заштите животне средине“, закључује.


III Еко арт фест одржава се од 5. до 12. јуна, први пут на две локације – у ПКЦ „Акваријус“ и у новоотвореном Дечјем културном центру „Кактус“.

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *