Акваријус

 

Кос Митровица

Stvaramo sebe i svet u kojem živimo

\"\"

Текст: Радио Косовска Митровица (Филип Вучковић)
Фотографије: ПКЦ „Акваријус“ (Милан Кабашић и Миленија Митковић)

Фестивал женског стваралаштва „Импулс жене“, који се четврти пут заредом одржава у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици, отворен је синоћ сценским наступом женског дела Дечије и омладинске позоришне трупе „Мали театар“.

Циљ фестивала је да без идеолошких предрасуда, представи уметност, књижевност, музику, ликовну уметност, филм и сценску уметност, коју потписују женски аутори.
Ликовна уметница Анђела Раденковић је у свом уводном обраћању поручила да је задатак ствараоца да ствара – што је, како каже, некада тешко а некада лако.

\"\"

„Оно, што не бисмо смели да заборавимо је да смо сви овде ствараоци. Сваког дана стварамо себе и свет у којем живимо. Стварамо тако што градимо камен по камен, а понекад је камен тежак а некада лак, и некада и најмањи камен држи равнотежу. Зато не треба заборавити ниједан потез, и ниједну ситницу коју чинимо у животу“, рекла је укратко Раденковић и формално отворила почетак фестивала.

\"\"

Након представљања и упознавања женских аутора уследила је трибина „Српске књижевнице на Косову и Метохији“ на којој су учествовале Бранка Касаловић, Александра Јовичић, Невена Милосављевић и Ивана Вановац.
Књижевнице са Косова и Метохије су из своје перспективе причале о томе, како је носити раскошни таленат писања и на који начин, и уз које проблеме су дошле до своје прве писане речи.
Књижевница Бранка Касаловић сматра да је савремена жена храбра и спремна на много компромиса.

\"\"

„Када аутор има нешто да каже он каже то у свом делу, остало је небитно, јер остаје један обичан човек, који има много слабости. Свака жена је у суштини храбра, самим чином рађања, самим чином живљења у једној, још увек традиционалној средини. Она је заиста храбра и треба да прави много компромиса, јер се једној таквој жени много више замера него мушкарцу“, рекла је Касаловић.
Невена Милосављевић, каже да је трибина прилика за књижевнице да покажу своју другу страну, и сматра да сваки њихов корак треба бити друштвено одговоран.
„Изабрала сам позив новинара, како бих испитивала друге и дала им прилику да они причају о себи. Себе бих представила као жену, а жена и мајка увек иду заједно, затим као песникињу а тек после тога новинара. Мој пут књижевности је кренуо од кад сам била девојчица, јер сам прву песму написала још у основној школи, у четвртом разреду, али нисам знала да ће то ићи тим путем. Временом сам записивала песме, па су дошла школска такмичења, а онда сам из те љубави уписала књижевност“, рекла је Милосављевић.

\"\"

Присутни су били у прилици да чују више и о положају и заступљености жена, сазнају да ли уопште постоји разлика између мушког и женског писма, и колико су жене заступљене међу награђеним ауторима.
Песникиња Александра Јовичић каже је одржавање оваквих трибина значајна за упознавање других аутора и успостављање контаката, и додаје да на њима имају прилику да искажу своје мишљење и широј публици представе оно што раде.
„Почела сам да пишем рано, одрасла сам са бабом и дедом, који су били просветни радници и они су то неговали од мог најранијег детињства. Имала сам срећу јер сам увек била окружена јаким женама и имала феноменалне примере“, каже Јовичић.

\"\"

Ивана Вановац сматра да су мушки и женски ствараоци подједнако заступљени, што културна сцена у Косовској Митровици то и потврђује.
„Задатак писаца је да пишу, да ли су то женски писци или мушки, чини ми се да зо нема уопште нема тежину. Подједнако су заступљени и женски и мушки ствараоци. Када је Косовска Митровица у питању, она је један прилично отворен град, када је у реч о мушким и женским ствараоцима и женској уметности, ако она уопште постоји“, истиче Вановац.
Додаје да је уметност „права“, само када је способна да роди нову уметност.
„Ја сам новинар и мој посао је да свакодневно извештавам са разних догађаја, а већина њих је досадна и заморна, што је разлог зашто сам се ја везала за културу и уметност. Уметност је уметност, само када је способна да роди неку нову уметност. Сви дивни људи који су се представили у овом простору, су мене покренули на стварање и на тај продужетак, да се тај креативни циклус, у коме смо сви укључени, никада не заврши. То је спирала, где се један уметник хвата за другог и тај циклус никада не сме да се заврши“, рекла је Вановац.
Фестивал ће трајати до 28. новембра а за пет дана трајања биће одржано седам програма, у којима ће учествовати 44 женских стваралаца.

Иако се од самог почетка фестивал одржава у првој недељи марта, а поводом Међународног дана жена, ове године два пута је одлаган због неповољне епидемиолошке ситуације.
Фестивал женског стваралаштва „Импулс жене“ покренуо је ПКЦ „Акваријус“ у Косовској Митровици 2018. године.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *