Акваријус

 

Кос Митровица

Svakog dana živeti umetnost

\"novogodisnji-program-akvarijus

Фотографије: Александар Касаловић

\"novogodisnji-program-akvarijus

Изложба митровичког писца и сликара Срђана Кошанина, под називом „Влачара мисли“, отворена је вечерас у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици.
Слике Срђана Кошанина, представљене на изложби „Влачара мисли“, у нераскидивој су вези са његовом поезијом, пре свега песмама објављеним у књизи „Преломљени босиљак“.
Прожете православном филозофијом и симболиком, у тематском и идејном слоју, Кошанинове нове слике, баш као и његови стихови, сведоче да је љубав, свеприсутна и свеколика, најмоћнија енергија свемира, наводе организатори.
Слике изложене у „Акваријусу“, представљају ретроспективу Кошаниновог стваралаштва у последње три године.

Говорећи о сликарском опусу Срђана Кошанина, Миљана Дунђерин из ПКЦ „Акваријус“ указала је да је код њега присутна духовност која је прожета његовом поезијом и да је то једноставно његово стање душе.
„Његов колорит је јако необичан, другачији, различит, а оно што је можда и суштински битно то је да он много истражује. И у овој поставци можете видети да од прве до последње слике постоји један потпуно другачији приступ у самом раду. То јесте на неки начин одлика људи стваралаца, који се не заустављају на оном добитном шаблону – ко једном успе да наслика добру слику, па наставља само у том смеру, него просто истражује.
Колорит није идентичан, много шета у боји, веома често бира ‘отровне’ боје попут зелене, љубичасте, црвене, које можда и уништавају естетику лепог. Његова лазурност у сликама и недореченост, јесте можда највише суштина његовог духа, јер он воли да остави простор између посматрача и његове уметности, да сами закључе о томе шта он говори.
Веома често, у разговорима, схватам да иза тих његових слика, када би их он описивао, вероватно стоји једна мала књига. Много тога види и наслика у њој. Да ли ми то видимо, то је ствар естетике. Можда се некоме ова изложба некоме свиди, а неком не, али оно што је сигурно то је да Срђан Кошанин сваког дана живи уметност и хвала му што је свих ових година овде са нама, сваког дана, а не само када му је отварање изложбе“ – истакла је Дунђерин.

Она је изразила наду да ће након ове, уследити и нове изложбе Кошанинових радова.
„Човек који има у себи тај неки ген, може да га конзумира можда сваког дана, али га само уметник употребљава свског дана. Стварно мислим да је Кошо једна огромна уметничка душа и јако сам срећна што је ово поново отварања његове изложбе, али бих волела да се отвори у свим просторима на Косову и Метохији, а и шире. Надам се да ће уследити отварања нових изложби“ – казала је Дунђерин.

„Драго ми је да сам ово изнео из подрума, да покажем мојим пријатељима, па како се коме допадне или свиди. Што се тице мог сликарства, ово је само једна цртица онога што је записано у мојој поезији у књизи \’Преломљени босиљак\’“ – рекао је аутор изложбе Срђан Кошанин.
Он је наговестио да се, што се његовог рада тиче, спрема и нешто ново, али је то оставио за годину од чијег почетка нас дели још свега који сат.
За Александра Дунђерина из ПКЦ „Акваријус“, Кошанин је пре свега велики песник.

„Мислим да је и овај сликарски опус у великој мери надахнут његовом ранијом лириком. То је још један јубилеј, прошло је тачно 20 година откако је изашла Кошанинова збирка песама ‘Преломљени босиљак’, и ја, читајући те стихове, у великој мери разумевам ове слике. То су стихови, чини ми се у последње две деценије међу најквалитетнијим који су настали, барем кад је у питању српска поезија на Косову и Метохије“ – рекао је Дунђерин.
Писац и ликовни уметник Срђан Кошанин, рођен је у Косовској Митровици 1966.године.
Ради као новинар у Радију Косовска Митровица.
Отварањем његове прве самосталне изложбе у новембру 2015. године, отворен је Приватни културни центар „Акваријус“.
Изложба „Влачара мисли“ Срђана Кошанина биће отворена до 15. јануара 2020. године.

Ово је иначе био централни догађај богатог шеснаестосатног новогодишњег програма, који је Приватни културни центар „Акваријус“ припремио за љубитеље добре забаве.
Програм је врло разноврстан и поред веселог и забавног, има и такмичарски тон.

Љубитеље доброг звука очекује концерт Савице Миловић и Милана Кабашића од 20 часа, након којег ће у 22 часа уследити традиционални новогодишњи „Музички окршај“.
Иза поноћи, а после проглашења победника, они најистрајнији, биће у прилици да уживају у филмском маратону до раних јутарњих сати.
Улаз је слободан.

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *