Акваријус

 

Кос Митровица

Teatar u „Akvarijusu“: „Naše mesto“

\"NASE

Представа „Наше место“ Културног центра Новог Сада и Театра 34 из Новог Сада гостује у петак 15. децембра 2017. године у галерији „Акваријус“ у Косовској Митровици од 21:00. Улазнице за ову представу могу се купити у „Акваријусу“ од понедељка 11. децембра и износе 150 динара. Резервације су обавезне.
Дан пре тога, 14. децембра, представа ће се одиграти и у Дому културе у Шилову, а почетак је заказан за 19:00. Цена улазнице: 100 динара. \"nase-mesto

„Наше место“ настало је из дубоке потребе да се на један близак, разигран и непосредан начин проговори о граду који се гуши, стење под притиском различитих клишеа и представа о себи и сталне исконске потребе за уобличењем посебности сопственог идентитета. Иако говори о Новом Саду, представа се може ишчитати као универзална метафора о Граду, па се тако може односити на било које место, и било које људе, који имају потребу да говоре о урбаности, (мулти)културалности, гостољубивости, посебности, цивилизацијској супериорности, а заправо су паланчани, немоћни да превазиђу малограђански менталитет.
Ова представа неке Новосађане је засмејала, а неке озбиљно наљутила, због цинизма и сарказма, директне провокације и критике „грађанских вредности“, али и локал-патриотизма, где нико није поштеђен. Сличне реакције „Наше место“ изазвало је где год је гостовало.

\"nase-mesto

Главне улоге у овој представи играју Николина Спасић и Милан Новаковић (на основу чијих је истинитих животних прича и утисака о Граду у којем се осећају као дођоши и настао текст „Наше место“), драматург је Симон Грабовац, а режију потписује Богдан Јанковић. За сценски дизајн и костиме била је задужена Невена Вујасиновић.
Представа је, иначе, уврштена у стални репертоар Српског народног позоришта у Новом Саду.

Исечци из представе >>

Полазећи од тезе да град чине људи који живе у њему, главна грађа представе су управо коментари и размишљања становника Новог Сада. Намерно избегавам термин Новосађани, јер се показало да се многи тако не осећају, једни се овог назива одричу, тврдећи да град није оно што је био, а други да град није оно о чему су слушали пре доласка. Трагајући за разлозима незадовољства, верујем да можемо да унапредимо НАШЕ МЕСТО постављајући питање где је НАШЕ МЕСТО, када је реч о одговорности појединца, као и увиђајући неизбежну истину да смо НАШЕ МЕСТО ми сами.
Богдан Јанковић, редитељ

 \"nase-mesto

Кратке биографије учесника:

Богдан Јанковић (Нови Сад, 1983) завршио мултимедијалну режију на Академији уметности у Новом Саду. Оснивач Театра 34. Иако се у свом професионалном раду подједнако успешно бави режијом у сва четири медија (позориште, филм, радио, телевизија), посебан акценат ставља на позоришну режију. Режирао у многим позориштима у Србији и иностранству (Нови Сад, Сомбор, Вршац, Кикинда, Љубљана). За свој рад награђиван више пута на међународним фестивалима.

\"nase-mesto

Николина Спасић (Приштина, 1991) је завршила мастер студије глуме на Академији уметности у Новом Саду. До сада је остварила више улога у позориштима у земљи и иностранству (Нови Сад, Сарајево, Лесковац). Бави се спортским плесом, и јогом. Говори енглески, француски и шпански језик, а познаје и латински.

\"nase-mesto

Милан Новаковић (Оџаци, 1989) је студент докториских уметничких студија на академији уметности у Новом Саду, где је и запослен као стручни сарадник на предмету Глума. Остварио је више улога у позориштима у Србији и иностранству (Нови Сад, Сарајево, Параћин). Активно се бави каратеом, плесом и фолклорном игром.

0 thoughts on “Teatar u „Akvarijusu“: „Naše mesto“”

  1. Pingback: Program za decembar 2017. | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *