Акваријус

 

Кос Митровица

Toholj: Iskrenost je glavni adut dobrog pisca

\"_dsc5117\"

Фотографије: Харис Личина >>

У галерији „Акваријус“ синоћ је одржана промоција књиге „Тамна лепота брисаног простора – проза Мирослава Тохоља“, у издању Дома културе Грачаница коју је приредио Александар Дунђерин.
Повод за овакав зборник је обележавање 40 година стваралачког рада како приређивач каже, „једног од најзначајнијих живих српских писаца“.
Књига обједињује све значајније критике о делу овог писца. У њеном садржају се налазе и радови о Тохољевој прози представљени априла месеца ове године у Призрену, на округлом столу посвећеном овом ствараоцу.
„У књизи су сабрани сви релевантни књижевно-критички текстови, све студије, чланци, огледи који су у протеклих четрдесетак година написани о прози Мирослава Тохоља. Све је започето у Призрену, наставило се у Грачаници и обележава се овде у Косовској Митровици, у овом малом, како ми то кажемо „првом приватном културном центру у региону. Ова књига показује пут који један писац који улази у историју књижевности, мора да прође“, рекао је Дунђерин.
С обзиром на то да се Тохољ у свом стваралачком раду бави преваскходно социолошким моментом српског друштва кроз историју његовог југословенског постојања и ван њега, тај пут подразумева стазе славе са доста тешких деоница замагљених тихим бојкотом високих академских кругова којима и сам припада.
Према свим политичким формацијама кроз које је српско друштво прошло у четири деценије дугом периоду стваралаштва, Тохољ је био критички настројен. Без презања је писао као што говори а говорио је на – писцу једини могући начин – искрено.
Искреност и јесте главни адут доброг писца, сматра Тохољ. Каже да само тако и може да се пише. Написаном мора да претходи преживљено у срцу.
Тохољ се кроз своје књиге Косовом и Метохијом не бави експлицитно, али косовски завет присутан је непрестано као спиритус мовенс свих српских опирања – било политичком угњетавању, било директном, оружаном нападу. У његовој родној Босни и Херцеговини и једних и других било је на претек.
У тој форми, највише га, каже аутор има у његовој књизи „Звона за тројицу“ из 2010. године.
Промоцији књиге у име издавача, присуствовао је уредник издања Жарко Миленковић који је рекао да је велика част за Дом културе Грачаница и њега као уредника што стоје иза једног озбиљног и за савремену српску књижевност тако значајног зборника.
У оквиру промоције, отворена је и изложба цртежа „Портрети Мирослава Тохоља“ чији су аутори полазници „Малог атељеа“ галерије „Акваријус“.
Вече је употпуњено наступом Савице Миловић (вокал) и Петра Ракића (гитара).

Извор: Радио Косовска Митровица

Прилог Радија Косовска Митровица о гостовању књижевника Мирослава Тохоља у галерији „Акваријус“ у децембру 2016. године и промоцији књиге „Тамна лепота брисаног простора“:

 

\"_dsc5125\"

\"_dsc5102\"

\"_dsc5171\"

\"_dsc5096\"

\"_dsc5092\"

\"_dsc5157\"

\"_dsc5185\"

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *