Акваријус

 

Кос Митровица

Уметност је ту да упозори

Текст и видео: Н1. Фотографије: Baybees studio (Милан Кабашић).

Телевизија Н 1 19. априла 2023. уживо је преносила отварање изложбе „Таван“ Стефана Бошкоћевића из митровичког Приватног културног центра „Акваријус“. Сања Соврлић директно се укључила у емисију „Newsnight специјал: Деценија од Бриселског споразума“ и разговарала са аутором изложбе и Миљаном Дунђерин, директорком ПКЦ-а.

Уметница Миљана Дунђерин из Приватног културног центра Акваријус из Косовске Митровице представила је изложбу „Таван“.
„Овај таван пре свега представља једну изузетно добру критику данашњег друштва, купохоличарског друштва које је тренутно веома ин. Јесте критика и свих тих споразума, јер су у међувремену постали неспоразуми. Изложба садржи породични албум, фотографије које су биле предложак за графику нашег студента Стефана Башкоћевића, који је родом из Штрпца. Изложба, поред тога што критикује купохоличарски моменат, је општа критика 21. века, који није свет уметности, ушли смо с ратовима и сукобима, и тако 22 године касније стојимо, свуда у свету“, каже.
Уметност, каже она, јесте да у тим моментима буде ту да упозори како то један споразум за 10 година постане неспоразум.
„За стваралачки процес јесте инспирација где постоје проблеми, где су највеће друштвене, социјалне, психичке кризе у друштву, које владају и у прошлости су биле инспирација за највеће уметнике и дела, тако је и данас. Неспоразуми некад умеју човека да испровоцитају, нарочито уметника, уметници јесу болесни од слободе, уметност им је нека врста оружја да се боре за своју слободу. Оваква места и јесу инспирација“, каже.

Говорећи о Митровици, рекла је да зна много горе подељене градове у свету.
„Овај простор (културни центар) је увек био отворен за све који долазе с уметношћу. Ова сцена преко Њујорка, па свих градова на Косову, Србији, региону, увек је примила уметност, никад нисмо имали неку врсту цензуре ко ће ући у овај простор, отворен је за све, сви су добродошли“, каже.
На питање о изјавама политичара, каже да „често покушава да схвати зашто уопште морамо да причамо о људима који су краткорочног рока трајања“.
„Политичари јесу краткорочног рока трајања, а уметници су неко ко стварно не умире, они преносе из генерације у генерацију, када би свет слушао уметнике, сигурна сам да би био много лепши, покрет и промена креће само из уметности. Сваку праву револуцију је покренула једна мала група лудих уметника“, каже она.

Аутор изложбе је рекао да овде представља свој таван.
„Сам назив настао случајно. Као мали плашио сам се тог тавана, док нисам открио тај магичан свет, нисам знао шта се горе дешава, попео сам се једног дана, копкао, тражио, нашао старе фотографије, миљее, телевизоре, све то скицирао и касније преточио у графику“, каже он.
Погледајте цело гостовање у оквиру емисије Неwснигхт:

Извор: ТВ Н1 >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *