Акваријус

 

Кос Митровица

Упознавање Косова и разбијање предрасуда

Текст: Ана Марија Ивковић (Радио Контакт плус). Фотографије: Милан Кабашић и Миленија Митковић (Baybees studio)

Митровичка уметничка резиденција у организацији Акваријуса одржава се од 3. до 13. маја у Косовској Митровици. Ова резиденција, мултимедијалног карактера, окупила је уметнике из Србије и Северне Македоније. Техничке информације су важне за почетак текста, наслов је „clickbait“ да наставите да читате. Суштина је у наставку.

Street art

Након предавања о Косовској Митровици које је одржао антрополог др Александар Павловић, у Акваријусу је у суботу предавање одржао и стреет арт уметник Вук Ђурић – Ендо.
Вук Ђурић завршио је митровички Факултет уметности, управо у Акваријусу је имао прву самосталну изложбу и освојио прву награду, као победник Ликовних окршаја 2016. године.
Потом добија награду „Димитрије Поповић“ коју за најбоље младе ликовне уметнике додељује Дом културе Грачаница.

Мурали и графити Вука Ђурића красе зидове Косовске Митровице, те већих средина Србије и региона (Хрватска, Босна и Херцеговина, Румунија), али и широм света (Немачка, Швајцарска, Шпанија, Вијетнам, Јапан).
Своју каријеру у уличној уметности започео је у Митровици, где је заједно са Стефаном Стојановићем Слешом и покренуо стреет арт културу.
„И даље живим од ове две руке, али је то сада мало комерцијалног типа – то што зарађујем, а с времена на време иде мој ауторски рад, тако да пливам између те две ствари, тако је изводљиво“ – казао је Ђурић пред почетак догађаја у Акваријусу.

Митровици се од завршетка студија често и радо враћа.
„Видео сам пар нових зидова када сам дошао, што значи да Митровица има развијену стреет арт културу, што је најбитније од свега, то је вид културе који смо Стефан и ја прогурали“ – додао је, наводећи да је добро што су и други студенти и уметници наставили да раде на митровичким зидовима.
Младим уметницима поручује да је кључан „рад, рад, рад“.
„Много рада“ – казао је.

Признаје и да му је студирање у Митровици, које је започео 2012. године – помогло на начин када су у питању животне ствари.
„Несташица воде, несташица струје, барикаде, тотално другачији вид студирања од већине људи у мом окружењу и вероватно ме је то натерало да будем сналажљивији у многим пољима и научио сам да преживљавам. Другачије је студирање овде, него било где у Србији, било где у свету вероватно. То ме натерало да пронађем начина да зарађујем“ – казао је.

„Авантура је другачија, изазов, све је контра. Човек се на све навикне, ми смо се као студенти навикли, нама је постала нормала да живимо овим животом који можда и није нормалан за неког, у зависности како посматра ствари. Нама је то постала нормала“ – наводи.

Шта је ‘нормала’ данас у Косовској Митровици и на Косову и Метохији?

Одговор управо на ово питање жели да пружи Митровичка уметничка резиденција, односно да уметницима да прилику да сами дођу до одговора на ова питања.
Од њих девет – осам никада није било на КиМ, ни у Косовској Митровици и долазак у Митровицу је њихово прво упознавање и са градом и са читавим простором – објаснио је Александар Дунђерин испред ПКЦ Акваријус.
„Ова резиденција има за циљ да пре свега људи који нису боравили овде, а који се баве савременим изразом у уметности и имају га, покушају да створе неки аутентични доживљај који неће само бити представљен на мултимедијалној изложби 13. маја, него би требало ти резултати да се виде у наредном стваралаштву и периоду“ – додао је.
Уметници Митровичке уметничке резиденција имаће прилику да обиђу град – и северни и јужни део, а предвиђено је да посете и Грачаницу, Високе Дечане, Призрен, Бањску…

„Тако да ћемо њима дати један шири увид у оно што је Косово и Метохија, али управо шта јесте реално КиМ. Ми се не ограничавамо на представљање онога што је српска традиција, историја, култура, мит, већ управо желимо да покажемо те различите културолошке и цивилизацијске наносе кроз време да би се боље разумело Косово данас“ – казао је Дунђерин, додајући да желе да буду реални и да покажу све стране Косова, док ће уметници бити ти који ће сами донети суд.
Посебан циљ је, како је објаснио, да покажу шта је најјачи сегмент Срба на Косову:
„Култура и уметност и медији“.

Потпуно другачија енергија

Фото: Ксенија Ћук

Шта кажу сами учесници?
„Када сам рекла да идем на Косово, сви су имали одређене реакције које су подразумевале неку небезбедност и томе слично. Међутим, ја сам овде осетила једну потпуно другачију енергију и једну другачију причу која је на високом културном и уметничком нивоу. Потпуно сам импресионирана оним што могу да видим овде и да доживим. Зато што, пре свега, људи који су дошли овде, који су организовали ово, то је један космополитски поглед на живот и то је оно што ме је стварно одушевило“ – казала је Кристина Кљајић, студенткиња мастер студија српске књижевности на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу. Она се бави и наивним сликарством, за које каже да јој је забавније од књижевности.

„Боље да ти обезбеде неку заштиту“

Фото: Ксенија Ћук

„Да, доста се проналазим у том смислу људи којима сам рекла да долазим овде, било је коментара ‘боље да ти обезбеде неку заштиту’. Лично верујем да се нешто овог типа не би ни организовало, уздам се у то да људи знају шта раде… Интересантно ми је да је то коментарисала другарица која је и сама са Косова која се деведесетих преселила са породицом у Будву. Интересантно је да се о доста ствари никада није дискутовало у смислу односа међу људима…“ – каже Сања Васић из Београда.

Први пут борави на Косову, а претходно је завршила примењену уметност у Београду и факултет у Женеви.
„Прве импресије су супер. Позитивне у смислу да ствари нису црно-беле и да су много комплексније у реалности кроз проживљена искуства људи у односу на оно кроз шта сам навикла на медијима. Али моја искуства су управо то, нека шаренолика и дефинитивно када сам чула да ћемо имати обилазак Призрена, звучи ми интересантно, као и све што ћемо обићи“, додала је, наводећи да је резиденција добра прилика до обиђе КиМ, јер не верује да би другачије то и учинила.

Митровица из новог угла

„Нисам први пут у Митровици, али је ово дефинитивно један нови угао Митровице који пре нисам имала прилике да видим. Као што можете да претпоставите, раније сам у Митровицу долазила као већина Новопазараца у куповину, а ово је ипак нека друга прилика да упознам ту субкултуру и уметнички део Митровице. До сада ми је јако пријатно и упознала сам пуно занимљивих људи и некако смо се лепо уклопили сви учесници резиденције, упознали смо пуно локалних уметника што ми је врло драго, тако мислим да ће ти контакти у будућности да нам значе пуно“ – казала је двадесетосмогодишња Аида Цамовић из Новог Пазара, студенткиња Ликовне академије уметности у Београду, иначе на докторским студијама.

Додаје да Митровица има богат културно-уметнички живот и да се много тога догађа управо у Акваријусу, те да је сама Митровица инспиративна за уметнике.
„Овде смо трећи или четврти дан и већ смо сви почели нешто да радимо. Мислим да јесте, мени јако прија боравак овде и нарочито простор у којем боравим, јер се иначе бавим ентеријерима у свом раду, тако да сам већ забележила три-четири мала цртежа инспирисана амбијентом у којем боравим“ – казала је.

Осим заједничке изложбе учесника резиденције током њеног одржавања, Акваријус организује и читав низ других догађаја. Детаљније о времену и датуму одржавања кликните ОВДЕ >>.

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *