Акваријус

 

Кос Митровица

Vasilj Adžić: Ćirilica

\"vasilj-adzic-cirilica-plakat\"

Изложба слика и цртежа „Ћирилица“ мултимедијалног уметника Васиља Аџића биће отворена у митровичкој Галерији „Акваријус“ у понедељак, 22. априла 2019. године у 20 часова. Прошле године, управо у „Акваријусу“, представљене су, у оквиру изложбе „Буђење“, све фазе ауторовог рада – од самих почетака (циклус „Почетак“), преко сазревања („Откривање“) до последњих радова у којима трага за новим изразом („На трагу“). У свом најновијем циклусу („Ћирилица“), Аџић, по мишљењу историчара уметности Дејана Тубића и Александре Димитријевић, „синтезом апстракције и ћириличне калиграфије, ствара јединствени ликовни језик акционог сликарства са једне стране, и традиционалне уметности лепог писања, са друге.
Изложба ће бити постављена до 6. маја.

О АУТОРУ
Васиљ Аџић (Косовска Митровица, 1976) мултимедијални је уметник. Иза себе има велики број цртежа и слика, а присутан је и у области музичке и сценске уметности. Као глумац био је ангажован у Народном позоришту Приштина где је играо улоге у представама: „Хотел Косово“, „Венецијанке“, „Сестре“, „Подгоричка скупштина“, „Слободан шоу“… Један је од организатора митровачког џез и блуз фестивала (North City Jazz & Blues Fest), где је осмислио, између осталог, и ликовне радионице које су имале за циљ да реафирмишу праксу колективног сликарства. Члан жирија Ликовних окршаја у Галерији „Акваријус“. У „Акваријусу“ је имао и прву самосталну изложбу „Буђење“ (2018). Ожењен је и отац двоје деце. Живи и ствара у Косовској Митровици.

О ЋИРИЛИЦИ
Попут лирске апстракције, уметник модификованим инфантилним начином приступа ликовном решењу. Минуциозно решене апстраховане секвенце алудирају на гестуално сликарство, док калиграфски елементи разбијају тај примарно задати ток. Уметник наглашава класичну материјалну грађу попут линије и боје. Синтезом апстракције и ћириличне калиграфије, уметник ствара јединствени ликовни језик акционог сликарства са једне стране, и традиционалне уметности лепог писања, са друге.
Из рецензије проф. др Дејана Тубића и Александре Димитријевић

2 thoughts on “Vasilj Adžić: Ćirilica”

  1. Pingback: Vasilj Adžić (1976-2019) | Galerija Aquarius

  2. Pingback: Knjiga o urbanoj legendi grada | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *