Акваријус

 

Кос Митровица

Veče posvećeno Darinki Jevrić

\"darinka-jevric-plakat\"

Поводом седамдесет година од рођења и десет година од смрти, у галерији „Акваријус“ ће у среду, 22. марта 2017. године од 19 часова бити одржано „Поетско ћоше“ посвећено Даринки Јеврић (1947-2007), најзначајнијој српској књижевници на Косову и Метохији. Програм су осмислили и реализоваће учесници првог циклуса Књижевних окршаја у галерији „Акваријус“, а гости ће бити наш познати лингвиста проф. др Митра Рељић, књижевник и директор Дома културе Грачаница Живојин Ракочевић, иначе колеге и велики Даринкини пријатељи, такође и врсни познаваоци њеног стваралачког опуса. Поред њих, у програму учествују и Невена Нешовић (флаута), Дарија Машковић, Никола Грујић, Вук Пантовић, Снежана Џоговић… За сценографију су били задужени полазници едукативно-уметничке радионице „Мали атеље“ (Маргита Ралевић, Растко Раденковић, Татјана Радовић, Јован Раденковић, Катарина Столић) која функционише при галерији „Акваријус“.
Током вечери најуспешнијим такмичарима првог циклуса Књижевних окршаја биће додељене награде. Подсећамо, победница првог циклуса Књижевних окршаја, одржаних у галерији „Акваријус“ од септембра 2016. до фебруара 2017. године је Дарија Машковић, која ће током ове године, као главну награду, добити прилику да о трошку Галерије, одштампа своју прву књигу. Награда за друго место биће уручена Јовану Маслару, за треће Анђелији Арсенијевић, док је Вук Пантовић добитник специјалног признања, које, за најбоље оригинално појединачно дело настало током првог циклуса окршаја, додељује уредништво галерије „Акваријус“.

\"418px-Darinka_Jevrić\"

Даринка Јеврић је рођена 21. октобра 1947. године у Глођанима код Пећи где је завршила основно и средње образовање. Студије књижевности завршила је на Филозофском факултету у Приштини. Као новинар културне рубрике приштинског дневног листа „Јединство“ радила је од 1975. године, све до смрти. Прве песме објавила је у „Јединству“ 1966. године. Као новинар, објавила је преко 200 разговора са уметницима, писцима, сликарима и глумцима. Писала је и позоришну критику. По доласку УМНИК-а и КФОР-а, јуна 1999. године, упркос свим искушењима и недаћама, остала је да живи у Приштини.
Била је уредник у часопису „Стремљења“ и члан уредништва „Сцене“. Добитник је више књижевних признања, између осталих и Грачаничке повеље, Матићевог шала, Вукове награде.
До 1998. године објавила је осам збирки песама: „Додир лета“ (1970), „Преварени тишином“ (1973), „Нестварни записи“ (1976), „Ижице“ (1980), „Хвостанска земља“ (1990), „Слово љубве“ (1990), „Јудин пољубац“ (1998), „Царина на Дрини“ (1998).
Песме су јој превођене на више страних језика. Заступљена је у антологијама савремене српске поезије у Русији, Украјини, Турској, Индији, Шведској, Чешкој, Италији, Јерменији и Енглеској.
За живота објављене су три књиге њених изабраних песама: на српском језику „Дечанска звона и друге песме“ (2004) и „Псалам бездомника и друге песме“ (2006), а на албанском језику „Нестварни записи“ (1980).
Ипак, после смрти, и поред бројних иницијатива, још увек нису објављена њена сабрана дела, чак није штампана ниједна књига у којој би биле представљене њене најзначајније песме, односно есеји, публицистички радови, интервјуи.
У фебруару 2017. године, у оквиру Дома културе Грачаница, а поводом десет година од њене смрти, отворена је градска читаоница која носи име Даринке Јеврић.

0 thoughts on “Veče posvećeno Darinki Jevrić”

  1. Pingback: Program za mart 2017. | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *