Акваријус

 

Кос Митровица

Vreme za impuls žene (program)

\"vreme-za-impuls-zene-2019-plakat\"

Програм и сатница 2. Фестивала женског стваралаштва „Време за импулс жене“. Приватни културни центар „Акваријус“, Косовска Митровица, 4-8. март 2019. године.

понедељак, 4. март 2019.

20:00
ОТВАРАЊЕ ФЕСТИВАЛА

20:30
ДУЊА ВЕЉКОВИЋ
КАД МАЧКЕ НЕМА

\"dunja-veljkovic\"

Отварање изложбе слика, графика и инсталација студенткиње четврте године митровичког Факултета уметности (одсек Графика). Овај циклус младе ауторке из Ниша, настао у протекле три године у Косовској Митровици и у Братислави, показује трансформацију једног мотива (пацов), изузетног метафоричког и симболичког потенцијала, у правцу крајњег упрошћавања ликовног израза, до есенцијалности, егзистенцијалности значења.

21:30
ИЛДА КРАМА
МУЗИЧКИ ПОРТРЕТ

\"ilda-krama\"

Илда је дете из етнички мешаног брака из Косовске Митровице, подељеног града, чији је циљ да једног дана уједињи нове генерације путем уметности, пре свега музике. Члан је Митровичке рок школе и главни вокал бенда Proximiti Mine. Музика је, како каже, њен бег од суморне стварности још од детињства, а тврди да све док наша срца куцају и стварају посебну мелодију, музика живи у свима нама.
уторак, 5. март 2019.

19:00
САЊА МИКЕТИЋ СУБОТИЋ
СТВАРАЛАЧКИ ПОРТРЕТ

\"52702657_395829727879567_7148314259158466560_n\"

О језику и култури говора разговарамо са др Сањом Микетић Суботић, доцентом на катедри за српски језик и књижевност Филозофског факултета у Косовској Митровици. Сања је докторирала на Филолошком факултету у Београду на тему „Ставови према језику студентске популације у Републици Србији“.

20:00
ХОРСКО ПЕВАЊЕ
„БРАНИСЛАВ НУШИЋ“

\"hor-nusic\"

Оне су успеле да стекну дар ослушкују анђеле који их воде у певању. Оне имају таленат да би га умножавале, вратиле Богу, као чист принос и жртву. Оне су постигле то величанствено стање тишине које слушаоцима омогућује да чују небеску хармонију, и тако су се, после много труда и муке, барем на трен, придружиле анђелима. Оне су део женског ансамбла Црквеног хора „Бранислав Нушић“ из Косовске Митровице.

20:30
КЊИЖЕВНОСТ
НОВА СРПСКА ПОЕЗИЈА НА КиМ
Александра Томашевић, Данијела Радомировић, Јована Мицић, Невена Милосављевић, Александра Лекић. Неке од њих већ су објавиле и своје прве књиге, неке тек по коју песму или причу у уметничкој периодици. Разликују се и по месту рођења, и по стилу и поетици, заједничко им је то што све студирају на Филозофском факултету у Косовској Митровици и што су се, групно, представиле у митровичком часопису „Стремљења“, у оквиру темата посвећеног младој српској поезији и прози.

 

среда, 6. март 2019.

19:30
ТРИБИНА
ЖЕНА У СРПСКИМ МЕДИЈИМА НА КиМ

\"zene-mediji\"

Какав је положај уредница и новинарки у српским медијима на Косову и Метохији?; Шта их мотивише да раде у медијима?; Колико такав посао утиче на њихов приватни живот, и шта жртвују зарад новинарске професије?; Да ли је жени на Косову и Метохији лакше или теже да дође до информације, него мушкарцу? Имајући у виду нека искуства из окружења, да ли се може рећи да жена у 21. веку даје већи допринос истраживачком новинарству него мушкарац?; Да ли су жене данас у српским медијима храбрије и одважније од својих колега? Одговоре на ова питања покушаће да пруже: Ивана Вановац (Радио Косовска Митровица), Јелена Марковић (Радио контакт плус, Косовска Митровица), Милица Радовановић (Коссев, Косовска Митровица), Јована Стојановић (праве.инфо, ОЕК Синергија, Косовска Митровица), Сања Соврлић (Црно-бели свет, Косовска Митровица), Ана Марија Ивковић (Алтернативна, Косовска Митровица), Неда Јовановић (РТВ Мир, Лепосавић), Анђелка Ћуп (Грачаница онлајн, Грачаница), Зорица Воргучић (РТВ КиМ, Приштина-Чаглавица), Александра Јовановић (РТК 2, Приштина).

 

четвртак, 7. март 2019.

17:00
БОРИЛАЧКИ КЛУБ
КЊИГОМ О ГЛАВУ

Читалачки сусрети у „Акваријусу“ поводом Међународног дана жена биће посвећени књижевници Симон де Бовоар, а разговараћемо о њеној књизи „Други пол“. Уредник програма је Лазар Ракић.

19:00
НИКОЛИНА СПАСИЋ
ФИЛМ „ISOLAND“

\"n\"

Кратки документарни филм „Isoland“ прати играње представе „Кад порастем бићу“ која је играна током септембра 2018. године у косовским општинама насељеним већином српским становништвом. Филм истиче сусрет публике са позоришном уметношћу. Настао је као део пројекта „Позориште је за све“ који је финансирала Канцеларија Европске уније на Косову. Ауторка пројекта, редитељ и глумац је Николина Спасић, поред ње у филму глуми и Милан Новаковић. Директор фотографије је Ермал Гердовци а монтажу потписују Душанка Белада и Тренделина Халили.

20:00
МЛАДИ СТВАРАОЦИ
ДАРИЈА МАШКОВИЋ

\"darija-maskovic\"

Дарија Машковић, ученица трећег разреда митровичке Гимназије, победница је првог циклуса Књижевних окршаја у Приватном културном центру „Акваријус“. Прво издање њене прве збирка песама „Жврљотине“, коју су, као награду, објавили „Акваријус“ и Књижевно друштво Косова и Метохије 2018. године – распродато је. Поводом новог издања, Дарија и њене специјалне гошће, припремају ново изненађење за посетиоце фестивала.

21:30
ЖЕНСКИ МУЗИЧКИ ОКРШАЈ
Жене које имају сензибилитет за песму, игру и музику, надмећу се за вредне награде…

 

петак, 8. март 2019.

18:00
МАЛИ ТЕАТАР
МАЛИ ПРИНЦ

\"dunja-nikolic\"

Премијерно извођење представе „Мали принц“ у извођењу „Малог театра“, у режији Дуње Николић и продукцији Приватног културног центра „Акваријус“. У представи играју: Симона Димитријевић, Ксенија Поповић, Невена Петронијевић, Јована Јовановић, Неда Јовановић, Хана Живковић, Матија Машковић, Страхиња Орловић. „Мали театар“ је дечјa и омладинскa позоришна трупа при Приватном културном центру „Акваријус“ који од 2017. године води глумица Дуња Николић. Ово је четврта премијера „Малог театра“, прва ове сезоне.

20:00
ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ
СВЕ ЖЕНЕ АКВАРИЈУСА

20:30
МИРА ЈАЊЕТОВИЋ И ЈЕЛЕНА ТЈАПКИН
ЖЕНА ЈЕ…

\"22254729_10213687348885211_7733878905870560798_o\"

Перформанс студенткиња четврте године митровичког Факултета уметности (Глума).

21:45
ЕМА МИОДРАГОВИЋ
МУЗИЧКИ ПОРТРЕТ

\"ema-miodragovic\"

Концерт Еме Миодраговић, студенткиње митровичког Факултета уметности (одсек Виола), уз клавирску пратњу Дејана Поповића, и специјалне гошће.

0 thoughts on “Vreme za impuls žene (program)”

  1. Pingback: Počeo 2. festival ženskog stvaralaštva – Dobro došli

  2. Pingback: U susret Svetskom danu pozorišta za decu: "Isoland" i tribina - Alternativna

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *