Акваријус

 

Кос Митровица

Vuk Đurić: „Autoprotest“

\"\"

Изложба „Аутопротест“ ликовног уметника Вука Ђурића из Чачка биће отворена у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици у среду 28. априла 2021. године у 19 часова. Изложбу ће отворити Миљана Дунђерин. Радови Вука Ђурића биће изложени у галерији до 10. маја.
Ђурићева изложба друга је у циклусу „Други пут у Акваријусу“, у оквиру којега у галерији ПКЦ-а до краја сезоне излажу некадашњи студенти Факултета уметности у Косовској Митровици који су своје прве самосталне изложбе имали управо у „Акваријусу“. Пре Вука Ђурића своје нове ликовне радове митровачкој публици представио је Александар Глибетић („Пресек стања“ >>), а до краја сезоне планиране су и изложбе Стефана Стевановића (Крагујевац) и Тијане Родић (Ниш).

Вук Ђурић је рођен 1992. године у Истоку. Дипломирао је на Факултету уметности у Косовској Митровици, на одсеку Графички дизајн, а на истом факултету је завршио и мастер студије. Своју прву самосталну изложбу имао је управо у галерији митровачког ПКЦ „Акваријус“ („Портрет диседента“ >>), која му је организована као победнику Ликовних окршаја за 2016. годину. Уследиле су, током 2018. године изложбе у митровачкој Галерији Факултета уметности (,,Савремени дадаизам кроз бројеве 5.14.4.15“), у Чачку и у Београду („Излаз у случају опасности“) и у Цириху („Betwen the lines“). Ликовни радови Вука Ђурића уврштени су у ретроспективну изложбу „Приштинска школа. Савремено српско сликарство на Косову и Метохији 1997-2017“ која је презентована у Дому културе Грачаница и у Матици српској у Новом Саду. Добитник је награде „Димитрије Поповић“ коју Дом културе Грачаница додељује најбољем младом ствараоцу са Косова и Метохије. Ђурић је координатор ликовних делатности фестивала Дани урбане културе (ДУК) у Чачку. Извео је на десетине мурала на јавним површинама у земљи и иностранству. Иза себе има шест самосталних и деветнаест колективних, као и једну ретроспективну изложбу.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *