Акваријус

 

Кос Митровица

Vuk Đurić pobednik likovnog okršaja

\"galerija-akvarijus-likovni-okrsaj-finale-januar-2017-38\"

Фотографије:
Харис Личина (колорне) >>
Милан Кабашић (црно-беле) >>

Победник првог циклуса ликовних окршаја у галерији „Акваријус“ је Вук Ђурић из Чачка (рођен у Истоку), студент мастер студија на Факултету уметности у Косовској Митровици. Победом у финалу, одржаном 18. јануара 2017. године, Ђурић је освојио и главну награду – самосталну изложбу у галерији „Акваријус“ о трошку галерије, чији стручни савет чине проф. др Велимир Каралевић, проф. Анђела Мујчић и Зорица Сајић Раденковић.

\"galerija-akvarijus-likovni-okrsaj-finale-januar-2017-44\"

До победе Вук није дошао ни убедљиво, ни лако. Напротив. Иако смо, као организатори, очекивали да овај уметничко-забавни програм у галерији „Акваријус“ буде и такмичарског карактера, те да учесници буду мотивисани, не само да учествују, него и да победе, и поред тога што смо и сами желели да, дакле, ликовни окршаји буду много више од игре, ипак нисмо очекивали да ће финале првог циклуса бити обележено толиком количином нервозе и незадовољства. Још мање да ће по завршетку окршаја, и проглашења победника, један од такмичара (Димитрије Мичић) и неколицина посетилаца уз (пре)гласно негодовање демонстративно напустити галерију. Међутим, у целини гледано, атмосфера је те вечери ипак била позитивна, а за то су најзаслужнији били Вук Ђурић, и, пре свега, Јасмина Поповић која је, и поред пораза, и натепости, честитала победнику, и остала да се дружи са њим до касно у ноћ.

\"galerija-akvarijus-likovni-okrsaj-finale-januar-2017-18\"

Но, притисци (и на учеснике, и на организаторе) постојали су читаву недељу пре почетка окршаја. Пошто смо сазнали да је део (ликовне) јавности већ унапред прогласио победника, да би обезбедили регуларност овог ликовног окршаја и равноправан третман свих учесника у њему, два дана пред финале, одлучили смо да у жирију буду они појединци који не познају такмичаре, нити имају било какве (интересне или пријатељске) везе са њима, али ни са комисијом, нити се међусобно познају. Изабрали смо Миљана Ђекића (сликар, завршио Факултет уметности), Владимира Милића (фотограф, графичар, такође завршио исти факултет) и Срђана Кошанина (сликар, песник, новинар радија Косовска Митровица) који су, осим што имају стручну компетенцију, својим досадашњим животом и делом показали да имају интегритет, односно изражену потребу да самостално одлучују. Променили смо и пропозиције такмичења, као и начин бодовања. У финалу учесници су, у свакој рунди, имали 30 минута да реализују задатке, које су, такође непосредно пре почетка окршаја, а у договору са организаторима, осмислили проф. др Велимир Каралевић (иначе професор на Факултету уметности у Косовској Митровици који похађају финални такмичари) и његова колегиница, историчарка уметности Зорица Сајић Раденковић. Управо због сумњи великог дела митровачке ликовне јавности у регуларност финалног окршаја, донели смо одлуку да они овога пута не бодују радове такмичара, већ да то учини поменути жири. Сваки члан жирија бодовао је оценама од 1 до 10 радове сваког такмичара, после сваке рунде финалног ликовног окршаја. Збиру тих бодова после сваке рунде додавана је просечна оцена публике за сваки рад сваког такмичара, тако да је овога пута и публика (као четврти члан жирија) имала велики утицај на коначан резултат. Испоставило се, сасвим неочекивано, да је укључивање публике у коначну одлуку о победнику финала, највише штетило Јасмини Поповић, а после друге и треће рунде и Димитрију Мичићу, које су посетиоци казнили (зашто, то најбоље зна њих двоје и они који су им, очито неправедно, додељивали јединице). Очигледна пристрасност публике приликом оцењивања радова појединих учесника финала, натерала нас је да поново преиспитамо одлуку да и у другом циклусу окршаја мишљење посетилаца буде уважено у тако значајном проценту (25 %). Но, чак и уколико би искључили просечне оцене публике, коначан исход финалног ликовног окршаја био би идентичан (у шта се можете уверити уколико и сами саберете све оцене, приказане у дну текста): Вук би опет победио са 73 бода, испред Димитрија који би освојио 72 и Јасмине која би сакупила 71 бод.

\"galerija-akvarijus-likovni-okrsaj-finale-januar-2017-27\"

Како је који члан жирија гласао, и у којој мери је то било објективно и поштено, можете се и сами уверити, будући да у наставку текста следи детаљан извештај о бодовању сваког члана жирија и публике, за сваки рад такмичара. Поред тога, објављујемо и фотографије свих радова финалног ликовног окршаја.
Било како било, Вук Ђурић је напослетку остварио заслужену победу, освојивши укупно 99 бодова. Вицешампион првог циклуса ликовних окршаја у галерији „Акваријус“ је Димитрије Мичић (92 бода), док је треће место припало Јасмини Поповић (91 бод). Занимљиво је да је Димитрије Мичић до последње рунде окршаја имао предност у односу на своје супарнике, али је због изузетно ниских оцена после треће рунде једва сачувао и друго место. Да ли је његова фотографија слабијег квалитета од фотографија Јасмине и Вука, такође се можете и сами уверити, када је, у даљем току текста, погледате и упоредити са радовима преостала два такмичара. Оно што је сасвим извесно, то је да је само финале било регуларно, оцењивање јавно и непристрасно, а и сам Димитрије Мичић имао је увид у пребројавање гласова публике.

\"galerija-akvarijus-likovni-okrsaj-finale-januar-2017-22\"

Као идејни творци ликовних окршаја (који не постоје нигде осим у Косовској Митровици) и организатори ових уметничко-забавних програма, желимо да истакнемо и то да смо, дакако, имали увид у ликовно стваралаштво свих финалиста окршаја, да смо мишљења и да уметничка дела поражених такмичара испуњавају високе критеријуме галерије „Акваријус“, те да би са великим задовољством реализовали и изложбе Јасмини Поповић или Димитрију Мичићу да су победили.

\"galerija-akvarijus-likovni-okrsaj-finale-januar-2017-15\"

Групна изложба радова свих учесника првог циклуса ликовних окршаја биће постављена у галерији „Акваријус“ у фебруару 2017. године (за време одржавања првог квалификационог турнира другог циклуса ликовних окршаја), док ће самостална изложба победника Вука Ђурића бити реализована највероватније у марту 2017. године.
Оно што нас као организаторе ликовних окршаја посебно радује јесте одличан одзив интересената за овај вид уметничког изражавања. На сваком до сада одржаном ликовном окршају у галерији је присуствовало преко 100 људи. За други циклус ликовних окршаја до сада је већ пријављено 11 такмичара (пријаве још увек примамо, а право на учешће у другом циклусу ликовних окршаја имају и сви учесници првог циклуса, осим, наравно, победника Вука Ђурића). Осим тога, после студената Академије уметности из Новог Сада, који су били гости галерије „Акваријус“ у децембру 2016. године, када је одржан и ревијални окршај на којем су за противнике имали своје колеге са приштинског Факултета уметности, своје учешће на окршајима пријавили су и студенти београдске академије и крагујевачког факултета, а у току су преговори и са студентима из Ниша, Бања Луке и Скопља.

\"galerija-akvarijus-likovni-okrsaj-finale-januar-2017-35\"

Још једном, честитамо Вуку Ђурићу на победи у првом циклусу ликовних окршаја у галерији „Акваријус“!

Задаци у финалном ликовном окршају и бодовање жирија и публике:

Задатак 1:

Опис задатка: слика (портерт) и реч (концепт); техника по избору
Критеријуми за оцењивање: креативност, стваралачка имагинација и кореспондеција слике и текста

 

Радови такмичара:

\"likovni-okrsaj-finale-januar-2017-9\"

\"likovni-okrsaj-finale-januar-2017-5\"

\"likovni-okrsaj-finale-januar-2017-8\"

 

Бодовање:
Миљан Ђекић
Јасмина Поповић 7
Вук Ђурић 6
Димитрије Мичић 8

Владимир Милић
Јасмина Поповић 6
Вук Ђурић 9
Димитрије Мичић 8

Срђан Кошанин
Јасмина Поповић 7
Вук Ђурић 9
Димитрије Мичић 8

Публика
Јасмина Поповић 6
Вук Ђурић 9
Димитрије Мичић 9

Укупан број бодова за први задатак:

Јасмина Поповић 26
Вук Ђурић 33
Димитрије Мичић 33

Резултат после прве рунде:
Јасмина Поповић 26
Вук Ђурић 33
Димитрије Мичић 33

Задатак 2:

Опис задатка: инсталација (на располагању картон, скалпел и лепак)

Критеријуми за оцењивање: креативност, статичност инсталације

Радови такмичара:

\"likovni-okrsaj-finale-januar-2017-6\"

\"likovni-okrsaj-finale-januar-2017-2\"

\"likovni-okrsaj-finale-januar-2017-3\"

Бодовање:
Миљан Ђекић
Јасмина Поповић 7
Вук Ђурић 8
Димитрије Мичић 9

Владимир Милић
Јасмина Поповић 8
Вук Ђурић 6
Димитрије Мичић 9

Срђан Кошанин
Јасмина Поповић 9
Вук Ђурић 8
Димитрије Мичић 10

Публика
Јасмина Поповић 7
Вук Ђурић 8
Димитрије Мичић 5

Укупан број бодова после друге рунде:
Јасмина Поповић 31
Вук Ђурић 30
Димитрије Мичић 33

Резултат после друге рунде:
Јасмина Поповић 57
Вук Ђурић 63
Димитрије Мичић 66

Задатак 3:

Опис задатка: фотографија (детаљ из галерије „Акваријус“)

Критеријуми за оцењивање: композиција, семантика, оригиналност,

Радови такмичара:

\"likovni-okrsaj-finale-januar-2017-1\"

\"likovni-okrsaj-finale-januar-2017-4\"

\"likovni-okrsaj-finale-januar-2017-7\"

Бодовање:
Миљан Ђекић
Јасмина Поповић 8
Вук Ђурић 9
Димитрије Мичић 6

Владимир Милић
Јасмина Поповић 10
Вук Ђурић 8
Димитрије Мичић 6

Срђан Кошанин
Јасмина Поповић 9
Вук Ђурић 10
Димитрије Мичић 8

Публика
Јасмина Поповић 7
Вук Ђурић 9
Димитрије Мичић 6

Укупан број бодова после треће рунде:
Јасмина Поповић 34
Вук Ђурић 36
Димитрије Мичић 26

Резултат после треће рунде:
Јасмина Поповић 91
Вук Ђурић 99
Димитрије Мичић 92

Распоред и резултати ликовних окршаја >>

\"galerija-akvarijus-likovni-okrsaj-finale-januar-2017-4\"

\"galerija-akvarijus-likovni-okrsaj-finale-januar-2017-14\"

\"galerija-akvarijus-likovni-okrsaj-finale-januar-2017-47\"

\"galerija-akvarijus-likovni-okrsaj-finale-januar-2017-2\"

\"galerija-akvarijus-likovni-okrsaj-finale-januar-2017-25\"

\"galerija-akvarijus-likovni-okrsaj-finale-januar-2017-5\"

\"galerija-akvarijus-likovni-okrsaj-finale-januar-2017-7\"

\"galerija-akvarijus-likovni-okrsaj-finale-januar-2017-30\"

\"galerija-akvarijus-likovni-okrsaj-finale-januar-2017-48\"

\"galerija-akvarijus-likovni-okrsaj-finale-januar-2017-51\"

\"galerija-akvarijus-likovni-okrsaj-finale-januar-2017-45\"

\"galerija-akvarijus-likovni-okrsaj-finale-januar-2017-31\"

\"galerija-akvarijus-likovni-okrsaj-finale-januar-2017-49\"

\"galerija-akvarijus-likovni-okrsaj-finale-januar-2017-16\"

\"galerija-akvarijus-likovni-okrsaj-finale-januar-2017-17\"

\"galerija-akvarijus-likovni-okrsaj-finale-januar-2017-26\"

\"galerija-akvarijus-likovni-okrsaj-finale-januar-2017-37\"

\"galerija-akvarijus-likovni-okrsaj-finale-januar-2017-33\"

\"galerija-akvarijus-likovni-okrsaj-finale-januar-2017-12\"

\"galerija-akvarijus-likovni-okrsaj-finale-januar-2017-11\"

 

0 thoughts on “Vuk Đurić pobednik likovnog okršaja”

  1. Pingback: Likovni okršaj: Izložba radova i početak drugog ciklusa | Galerija Aquarius

  2. Pingback: Stefan Đurđanović pobednik likovnog okršaja | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *