Акваријус

 

Кос Митровица

Radio K. Mitrovica o književnim okršajima

\"knjizevni-okrsaj-polufinale-galerija-akvarijus-januar-2017-14\"

Фотографије: Зорана Дражевић

Дарија Машковић и Јован Маслар из Косовске Митровице финалисти су првог цилклуса Књижевног окршаја који организује галерија „Акваријус“. Они су у полуфиналним дуелима савладали противнике Вука Пантовића и Анђелију Арсенијевић.
Ексклузивитет овог круга такмичења је публика као четврти фактор у оцењивању, поред трочланог жирија.
Дарија Машковић је ученица првог разреда Гимназије. Победу је однела захваљујући сјајној дикцији, изузетном излагању написаног и ономе што је било пресудно – неуздржаном и слободном опхођењу према речима, што је својствено искуснијим писцима.
„Много ми значи све ово зато што радим оно што волим и што ће неко имати прилику да чује и прочита оно што ја пишем. Препоручила бих сваком да се пријави зато што на тај начин подиже себи самопоуздање и пружа другима прилику да га упознају боље, што је, према мом мишљењу, дивно“, каже Дарија.

Изјава Дарије Машковић за радио Косовска Митровица >>

Други финалиста Јован Маслар са својих седамнаест година подсећа на дете заиграно речима као играчкама, потпуно свесно да испуштене и заборављене речи у причи, може увек добро да надокнади шармом, мелодичним и ритмичним излагањем и одличном артикулацијом. Јован посебне похвале упућује галерији „Акваријус“, назвавши је „жаром који ће оживети уметност на издисају“.
„Идеја о одржавању књижевних окршаја је веома добра и одлично спроведена. Пишем од своје једанаесте године и Књижевни окршај је место на коме сам по први пут људима открио то што радим. У томе ми је помогло то што сам одлучио да критике људи не прихватам емотивно, већ само као конструктивну критику“, каже Јован.

Изјава Јована Маслара за радио Косовска Митровица >>

Својим вршњацима, као обавезну литературу, препоручују Андрића и Џ.К. Роулинг.
Идејни творац концепта Књижевни окршај, главни ментор ових младих, одважних и у својим талентима још „неснађених“ људи је књижевник и критичар Александар Дунђерин. Као критичар, тачно зна НА ШТА младом писцу мора да укаже како би његово писање напредовало. Као писац, зна КАКО младом писцу саопштити оно што мора да промени, а да притом ничим не повреди тај нежни изданак.
Као диван, несебичан израз подршке галерија “Акваријус” коју воде академски сликар Миљана Булатовић и књижевник и књижевни критичар Александар Дунђерин, за победника првог циклуса овог несвакидашњег такмичења обезбедили су штампање књиге.
„Прилично дуго траје криза у књижевно-уметничком стваралаштву на Косову и Метохији. Углавном су то већ виђене форме, као да се нисмо много удаљили од деветнаестог , почетка двадесетог века. Ми радимо са њима и они се труде да унесу дух новог времена и то се види у њиховим радовима. Мислим да ће они веома брзо обогатити књижевну сцену Косова и Метохије па и шире“, каже Дунђерин.
Кроз сваки круг овог првог циклуса књижевног окршаја, жири је остајао у најмању руку изненађен тешким и мрачним темама којима се ти млади људи баве у својим текстовима. Дунђерин каже да то не треба да чуди, с обзиром на то где живе и са каквим искушењима се боре. То је, каже, чак и добро.
„Логично је да се јављају и мрачни тонови и песимизам. Коначно, историја књижевне уметности углавном и познаје дела која су била песимистична и која су доста црно представљала стварност. Ја ту не видим проблем – напротив. Добро је да тај део мрака који у себи носе (што је нормално), испоље кроз књижевно стваралаштво а не кроз неке друге сегменте живота“, додаје Дунђерин.
Говорећи о одлуци да галерија финансира штампање књиге победника такмичења, Дунђерин каже да „свако има право да троши свој новац како хоће“.
„Неко ће да иде на летовање, да купи аутомобиле итд. Ми смо решили да улажемо у уметност. Ако смо ову сезону назвали „Уметност. Тачка.“, ако смо одлучили да се на овом простору бавимо уметношћу и да од тога живимо, онда морамо у то и да улажемо. Нису то тако велика средства. Одрећи ћемо се нечег другог. Радићемо са њима и негде за пет, шест месеци биће то веома квалитетан текст“, истиче Дунђерин.

Изјава Александра Дунђерина за радио Косовска Митровица >>

Порука коју Миљана и он желе да упуте младим људима овим гестовима, јесте да нису потребне неке невероватне донације и политичка подршка да би се уметношћу бавили и од ње живели.
Финале првог циклуса књижевног окршја биће одржано у фебруару а одмах након овог, следи други циклус такмичења.
У галерији „Акваријус“ кажу да ће ликовном и књижевном, у наредној сезони придодати и музички и драмски окршај.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

0 thoughts on “Radio K. Mitrovica o književnim okršajima”

  1. Pingback: Darija Mašković i Jovan Maslar u finalu književnog okršaja | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *