Акваријус

 

Кос Митровица

Vuk Đurić: „Portret disidenta“

\"vuk-djuric-plakat\"

„Портрет диседента“, изложба мурала, цртежа, слика и инсталација Вука Ђурића, биће отворена 29. марта 2017. године у 20 сати. Изложба ће бити постављена на улици (мурали) и у галерији „Акваријус“. Поставка заузима простор од кружног тока у центру Косовске Митровице (код кошаркашког терена), преко улице Страхињића Бана, све до галерије „Акваријус“ где ће бити изложени Ђурићеви цртежи, слике и инсталације, и одржан пригодан програм. Ова изложба представља главну награду која је Вуку Ђурићу припала као победнику првог циклуса Ликовних окршаја одржаних у галерији „Акваријус“ од октобра 2016. до јануара 2017. године. Део поставке у галерији „Акваријус“ посетиоци ће моћи да погледају до 3. априла 2017. године.

Каталог 1 >>

Katalog 2 >>

Елементи бунта, декаденције или негације у цртежима Вука Ђурића усмеравају на тумачење портрета као дефиниције суште слике описа личности. Оваквим тумачењем могли би разумети спољашњост слике приказа као фактичку реалност, и што је заправо случај у street art графитима и важно полазиште Ђурићеве поетике. Евиденто да околности о маргинализацији територије на којој ауторов street art настаје говоре о ироничном животарењу које се одвија под репресијом корпоративних политичких система. Заправо, први ауторски, Ђурићеви улични записи, покaзују потпуну идеализацију приказа и њихову иронију можемо посматрати искључиво у функцији да се апсолутно не разликују од било ког street artа насталог на било ком зиду (у Европи, Америци или Африци). Несвесно или намерно из овога произилази да значење термина дисидент има улогу у оквиру агажованости јер би у противном могли говорити о декоративном зидном сликарству. Дисиденство у Ђурићевом street art-у је парадоксално јер нас упозорава да је апсолутно све у реду, без обзира на то што се налазимо на територији Косова и Метохије, у граду Косовска Митровица, ми слободно можемо уживати у графитима као да смо на било ком другом безбедном месту или територији.
Назив портрет дисидента јасно одређује самог аутора јер је он заправо дисидент у односу на сопствени ангажман у оквиру street art-а. Разумљиво је прецизно упућивање посматрача на унутрашње дефинисање емотивне ироније и осећања као суочавања са самим собом. Овде није реч о великим темама из дневно- политичког маркетинга о промоцији мита о несхваћеном појединцу већ о парадигми лица новог времена изван идеологија. Асоцијативне структуре, приказане поступком колажне цитатности (покварени зуби, разрогачене очи, закржљале уши…), очигледно су надреалистички метод у навођењу различитих трауматских стања савременог света. Визуелне репрезентације фигуре, лица и тела које данас званично владају у масовној култури и на друштвеним мрежама прихваћене су као вредносни нормативи. Насупрот томе цртежи портрет дисидента показују нам другачију стварност, односно ауторов доживљај и иронију наметнуте лепоте са дисплеја. У основи скептично и саркастично преиспитивање карактеристика лица, портрета и потпуна деконструкција стварности. Од пажљиво бираних исечака, конструисан је портрет дисидента, вероватно као образац савременог човека у односу на виртуелну стварност.

Из рецензије Љиљане Шуњеварић-Арбајтер

\"likovni-okrsaj-2-kolo-novembar-2016-23\"

Вук Ђурић, рођен је 1992. године у Истоку. Тренутно живи у Чачку. Дипломирао је на Факултету уметности у Косовској Митровици, на одсеку Графички дизајн, у класи професора Естер Милентијевић. Похађа мастер студије на истом факултету. Излагао је на више групних изложби, а учесник је на многим фестивалима графита. Један је од значајнијих представника српске „уличне уметности“ (street art), а његови мурали и графити украшавају зидове великог броја објеката у северном делу Косовске Митровице, као и у Грачаници.

0 thoughts on “Vuk Đurić: „Portret disidenta“”

  1. Pingback: Program za mart 2017. | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *