Акваријус

 

Кос Митровица

Zahvaljujući gitari proputovao svet

\"bora-eskic-akvarijus-mitrovica-jun-2019

Текст и фотографије: Илија Трифуновић

Београдски улични музичар Бора Ескиц́, наступио је синоћ (21. јун 2019) у Приватном културном центру „Акваријус“ у Северној Митровици.
У разговору са новинаром Контакт Плус радија, Ескић каже да је сасвим спонтано заволео гитару.
„Љубав према гитари је настала крајем основне школе. Дуго година сам играо фудбал, а онда сам почео да слушам рок, пуштам косу… У петнаестој години изабрао сам гитару и кренуо да свирам.“

На почетку каријере, радио је на својим композицијама, свирао у бендовима, а онда решио да „окрене лист“ и проба нешто сасвим ново.
„Што се тиче свирки на улици, то је почело пре неких седам година. Видео сам једног типа који свира на улици и помислио сам – могао бих и ја да пробам ово. Негде пред Нову годину, било је хладно, али сам преломио и зарадио сам око две хиљаде динара тог дана“ – каже Ескић.
Додаје, да улични музичари у Србији могу живети пристојно од свог рада, али да то зависи од тога шта, где и колико свирају.

„Ако се свира на некој доброј локацији, ако се свира мало дуже, може да се заради макар просечна плата, све зависи од музичара…“
Похвалио се, да му је посао којим се бави омогућио да упозна свет и различите културе.
„Ја сам уз помоћ гитаре и свирања на улици успео да видим добар део Европе, да пропутујем и упознам многе занимљиве људе, стекнем нова искуства.“
Ескић каже да овим занимањем не може да се бави свако.
„Мислио сам да је да људима то логично – ставиш инструмент на леђа, имаш 50 евра у џепу и идеш, то је то. Овај посао није за свакога, али мислим да је то леп начин да се путује и упознају људи, да се заради нешто. Неки од мојих другара су кренули тим путем и не жале се“ – додаје Ескић.

Какви су његови планови када је будућност у питању, београдски уметник каже да ћемо и у наредном периоду бити у прилици да уживамо у његовом извођењу широм улица Србије и иностранства.
„Планирам ово да радим још неколико година, просто свиђа ми се како то иде, свиђа ми се флексибилност коју имам и начин на који долазим до публике.“
Поред компоновања, Бора Ескић бави се и писањем песама и афоризама, а на јесен ове године намерава да објави и свој први роман.

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *