Акваријус

 

Кос Митровица

Moderni apstraktni minimalizam

\"izlozba-equilibrium-akvarijus-km-jun-2019

Фотографије: Илија Трифуновић

Изложба илустрација и дигиталних колажа Александра Касаловића и Михајла Ристића отворена је синоћ (19. јуна 2019) у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици.
Назив изложбе „Еквилибријум“ потекао је из из потребе да радови буду избалансирани (у хармонији) и у својој форми и то преко елемената који се налазе на сликама и њихових међусобних односа.
Александар Касаловић чије радове чине комбинације илустрација и дигиталних колажа као и комбинације фотографија и текстура са векторским облицима линеарне форме, каже да ова изложба представља колаборацију радова.

„Ова изложба, за разлику од претходне, представља колаборацију наших радова. Концепт је настао још током нашег студирања. Поетика самих радова се разликује доста у односу на Михајлове и моје али начин размишљања и само поимање уметности је јако слично“, истиче Касаловић.
Радови Касаловића базирани су на концепту спајања геометријске апстракције и модерног минималистичког дизајна а садрже и елементе „vaporwave“ покрета.

„Натписи на јапанском језику представљају симоблику „vaporwave“ покрета и модерног тренда који је актуалан у дизајну. Једна од његових карактеристика је и појављивање самих натписа на јапанском језику. То има симболику која се осврће на саму уметност манге и сам попарт који је и даље актуелан“, каже Касаловић.
Михајло Ристић, чиији се радови базирају на истраживању ликовног елемента симетрије и свеукупном балансу елемената истиче да су радови паралелно настајали и да су након приметних сличности одлучили да заједно излажу.

„Може се рећи да су радови паралелно настајали јер смо и Касаловић и ја самостално стварали али ту се јавља наша симетричност након чега смо одлучили да заједно излажемо“, рекао је Ристић.
Александар Касаловић завршио је 2018. године студије графичког дизајна на Факултету уметности у Косовској Митровици у класи професорке Естер Милентијевић.

Студије сликарства на Факултету уметности у Косовској Митровици Михајло Ристић је завршио 2018. године у класи професора Петра Ђузе.
Оба уметника су учествовала на више колективних изложби а прву самосталну изложбу су имали управо у галерији “Акваријус” 2018. године.
Изложене радове могуће је погледати наредних 10 дана.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *