Акваријус

 

Кос Митровица

Записи црног

Изложба цртежа и колажа „Записи црног“ ликовног уметника из Северне Македоније Стефана Младеновског биће отворена у галерији митровичког Приватног културног центра „Акваријус“ 10. априла 2024. године у 20.30. Изложбу отвара Стефан Стевановић Пепи. Након отварања изложбе предвиђен је и разговор са аутором. Стефан Младеновски гост је Митровичке уметничке резиденције коју подржава УНМИК.
Улаз је слободан.

Стефан Младеновски је рођен 1996. године у Кривој Паланци (Северна Македонија). Основне студије завршио на Факултету ликовних уметности у Скопљу, на одсеку графика са рестаурацијом и конзервациојом, у класи професора мр Зорана Јакимовског. На истом факултету завршио је и мастер студије под менторством професора Мирка Вујисића. Члан Друштва ликовних уметника Македоније (ДЛУМ). Своје радове излагао на преко 30 изложби широм Северне Македоније, као и у Србији, Бугарској и Пољској.
Током боравка на Косову Стефан Младеновски створиће ново уметничком дело инспирисано боравком у Митровици, која ће бити презентована на завршној мултимедијалној изложби Митровичке уметничке резиденције крајем маја 2024. године.
„Слике Стефана Младеновског су синтеза свих ликовних техника и дисциплина. То је велика ризница ликовног писања, библиотека у којој је похрањена разноврсност ликовне уметности. Али ипак, ти детаљи су распоређени у савршеном реду и целини. Само привидан одраз хаоса и немира у детаљима ствара импулсиван утисак. У овој сликарској уметности влада савршена хармонија. Као тајанствена калиграфија, управо одмотана са свитка неког далеког мистика. За дешифровање калиграфије Стефана Младеновског потребно је много пажње и радозналости. Фрагменти у овим делима су слике за себе, делови који могу слободно да функционишу без оквира у којима се одвија драма композиције. Овде се крије нека мала, али лична бесконачност. Трагови који воде до ауторове личне приче. Та прича је испричана без нарације и патетике. Више као симболистичка поезија“, стоји у приказу изложбе ликовног уметника Николе Пијанманова.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *