Акваријус

 

Кос Митровица

Зорана Зорани гризе реп

Ликовна и визуелна уметница Зорана Стевановић из Београда биће гошћа „Акваријуса“ у априлу 2024. године, у оквиру II Митровичке уметничке резиденције. Њен стваралачки портрет биће представљен у Приватном културном центру „Акваријус“ у суботу 6. априла 2024. године када је у 20.00 заказано отварање изложбе цртежа „Зорана Зорани гризе реп“ и разговор са ауторком. У наставку програма предвиђена је интерактивна уметничка радионица.
Улаз је слободан.

Зорана Стевановић је рођена 1999. године у Лесковцу. Основне и мастер студије завршиле су на вајарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београду где тренутно похађа докторске студије, у класи професорке Оливере Парлић.
Прву самосталну изложбу под називом „Под сјајем шећерних звезда“ имала је 2023. године у Галерији Дома омладине Београда, као и експериментални перформанс „Ваљам се у кешу“ у простру ФЛУ Опен Лаба и у оквиру Интер/Акције 2023. у Каменој кући Бањског двора у Бања Луци.

Осим тога учествовала је на бројним групним изложбама у земљи и иностранству. Учествовала на Летњој школи Арт Салто Универзитета уметности у Београду 2023, као и на међународној студентској колонији Тршић 2022. Добитница је Велике награде ,,Риста и Бета Вукановић, сликари”, за 2022/23 годину, коју додељује Факултет ликовних уметности у Београду.
У својој уметничкој пракси користи се различитим медијима, као што су скулптуре, инсталације, цртежом и перформансом…
Током боравка на Косову Зорана Стевановић створиће ново уметничком дело инспирисано боравком у Митровици, која ће бити презентована на завршној мултимедијалној изложби Митровичке уметничке резиденције крајем маја 2024. године.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *