Акваријус

 

Кос Митровица

Žarko Milenković: „Krhotine leta“

 

\"zarko-milenkovic-plakat\"

Гост митровачког Приватног културног центра „Акваријус“ у уторак 6. октобра 2020. године у 19:30 биће књижевник из Приштине (Преоца) Жарко Миленковић. Повод за разговор са Миленковићем је његова нова песничка књига Крхотине лета која је 2019. године објављена у престижној едицији „Повеља“ Народне библиотеке „Стефан Првовенчани у Краљеву“. У програму, поред аутора, учествују Живојин Ракочевић, Ивана Вановац и Александар Дунђерин. Стихове Жарка Миленковића ће казивати студенти глуме Факултета уметности у Косовској Митровици Никола Станковић и Снежана Џоговић.
Улаз је слободан, резервације пожељне.

\"zarko-milenkovic\"

Жарко Миленковић, писац и књижевни проучавалац, рођен је 1988. године у Приштини. Докторанд је на Одсеку за српску књижевност на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду. Песме, кратке приче, књижевну критику, есеје и научне студије објављује у дневним листовима, уметничкој периодици, тематским зборницима и зборницима са научних скупова. Уредник је књижевног програма и књижевних издања Дома културе „Грачаница“ у Грачаници и часописа за културу Видовдански гласник. Живи у Преоцу надомак Приштине. Објавио је две збирке песама: Кенотаф (2011) и Крхотине лета (2019). Пажњу јавности изван Србије изазвао је, пак, његов провокативни песнички циклус Мушко писмо, објављен у Сарајевским свескама 2015. године. Приредио је више књига и зборника радова.

\"zarko-milenkovic-krhotine-leta\"

Нова Миленковићева песничка књига Крхотине лета (2019), објављена у најспрестижнијој песничкој едицији у Србији (Повеља, Краљево), садржи најзрелије стихове овог аутора. Крхотинама лета Миленковић се придружио релативној млађој генерацији српских песника који су остали истрајни да упркос укусу епохе, и даље трагају за смислом поезије, за оним што је најљудскије и најуметничкије, оригинално у њој, али да истовремено направе и отклон од метафоричке неодређености, као и од language poetry, избегавајући такође и идеологизацију, политичку некоректност, као и све садржаје „недостојне“ песничке уметности (вулгаризме, жаргонизме, социјално типичну реч). Стихови Жарка Миленковића творе једну целовиту, велику нарацију о предапокалиптичном ужасу савременог доба, прожету хорор и ониричком фантастиком, коју, ипак, надјачава реалан живот и природа, мале ствари, појаве, догађаји и доживљаји, више необични него онеобичени, јасним, сажетим, а убедљивим песничким сликама, метафорама.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *