Акваријус

 

Кос Митровица

Likovni okršaj: Izložba radova i početak drugog ciklusa

\"likovni-okrsaj-1-mart\"

У среду, 1. марта 2017. године у 20 часова, у галерији „Акваријус“ биће отворена изложба радова насталих током првог циклуса Ликовних окршаја. Том приликом најбољим учесницима биће додељене награде. Одмах после отварања изложбе и доделе награда започеће други циклус Ликовних окршаја, а у првом колу квалификација такмичиће се студенти Факултета уметности у Косовској Митровици: Ана Игњевић, Петар Петровић и Младен Ристић.

Први циклус Ликовних окршаја реализован је у галерији „Акваријус“ од октобра 2016. до јануара 2017. године. Одржано је три квалификациона окршаја, финални окршај, као и ревијални окршај између студената Академије уметности у Новом Саду и њихових колега са митровачког Факултета уметности. Укупно је у првом циклусу учествовало дванаест такмичара: Вук Ђурић (Исток, Чачак), Димитрије Мичић (Ниш), Јасмина Поповић (Приштина, Краљево), Стефан Стевановић (Баточина), Наташа Јовић (Сурдулица), Дуња Вељковић (Ниш), Стефан Ђурђановић (Ниш), Јована Миловановић (Крагујевац), Никола Вукић (Лесковац), Богдан Вукомановић (Нови Сад), Ивана Радовић (Смедерево) и Никола Драгин (Ада).
На изложби ће бити представљени сви радови свих учесника.
Победник првог циклуса је Вук Ђурић који је у финалу, по мишљењу стручног жирија и публике, био бољи од својих колега Димитрија Мичића и Јасмине Поповић. Главна награда после сваког циклуса Ликовних окршаја је организација самосталне изложбе у галерији „Акваријус“. Отварање изложбе Портрет дисидента Вука Ђурића заказано је за 29. март 2017. године.

Финале првог циклуса Ликовних окршаја >>

Други циклус Ликовних окршаја – који ће се одвијати у галерији „Акваријус“ током пролећа и лета 2017. године – отварају такође студенти Факултета уметности у Косовској Митровици: Ана Игњевић, Петар Петровић и Младен Ристић. Пропозиције за такмичење и у новом циклусу исте су као и у претходном. Чланови комисије су и даље проф. др Велимир Каравелић и Зорица Сајић Раденковић. Од другог циклуса у раду жирија учествоваће представник галерије „Акваријус“, представник академске, односно ликовне заједнице, и победник претходног циклуса Ликовних окршаја.

\"ana-ignjevic\"

Ана Игњевић је рођена 1995. године у Пожеги где је завршила основно и средње образовање. Још као гимназијалка излагала цртеже, фотографије и видео радове. Сарађивала у Центру за визуелно истраживање „Круг“ у Чачку. Захваљујући тамошњим професорима Божидару Плазиници и Александри Павићевић Гордић уписала Факултет уметности у Косовској Митровици. Тренутно је на другој години студија.

\"mladen-ristic\"

Младен Ристић је рођен у Нишу, где је завршио средњу уметничку школу. Тренутно је на другој години Факултета уметности у Косовској Митровици. Излагао на неколико групних изложби.

\"petar-petrovic\"

Петар Петровић је рођен 1993. године у Призрену. Дипломирао је на митровачком Факултету уметности (смер сликарство) 2016. године, у класи професора Зорана Фуруновића. Излагао још током средњошколског образовања, када је учествовао на неколико пројеката који су подразумевали израду макета и накита. Од 2010. године бави се осликавањем ентеријера, у земљи и иностранству. Сарадник фирме „Аска“ која се бави дизајном ентеријера за дечије играонице. Студира и на Факултету техничких наука у Косовској Митровици. Излагао више пута у Косовској Митровици, Крагујевцу и Београду, али и у Мађарској (Vonyarcvashegy,V. Baatom Szalon) и у Канади (Ferme ta boîte, galeria d’art du Parc u Trois-Rivières).

Идеја за ликовне окршаје настала је у октобру 2016. године када су Миљана Булатовић и Александар Дунђерин, уредници уметничког програма у Галерији „Акваријус“ (Центру за различите видове уметничког изражавања), у договору са студентима четврте године Факултета уметности у Косовској Митровици, Јасмином Поповић и Стефаном Стевановићем, одлучили да организују несвакидашњи и оригинални перформанс. Овај уметничко-забавни програм инспирисан је надметањима уметника (Модељани, Пикасо, Сутин, Ривера) на јавним местима (атељеима, галеријама, клубовима, најчешће кафанама) у Паризу, али у оваквом облику није никада и нигде реализован.
Ликовни окршаји су такмичарског карактера, а само такмичење се одвија у неколико етапа: учесници на лицу места, у унапред одређеном временском оквиру, стварају реплику познатог ликовног дела, оригиналне уметничке радове, извршавају задатке које им додељује жири. Победник је онај такмичар који добије највише гласова стручног жирија и присутне публике. Сами окршаји рачунају на интеракцију са посетиоцима који им, за време надметања, својим гласним коментарима, навијањем, негодовањем, отежавају рад.

\"likovni-okrsaj-markica\"

 

Организатор Ликовних окршаја је Галерија „Акваријус“ – Центар за различите видове уметничког изражавања, уредници програма су Миљана Булатовић и Александар Дунђерин, а у комисији су проф. др Велимир Каравелић и Зорица Сајић Раденковић. Поред њих у раду жирија током првог циклуса Ликовних окршаја учествовали су и: Саша Илић, Никола Вукић, др Велимир Матановић, Драгана Машковић, Александра Неговановић, Љубиша Башчаревић, Срђан Кошанин, Миљан Ђекић и Владимир Милић.

0 thoughts on “Likovni okršaj: Izložba radova i početak drugog ciklusa”

  1. Pingback: Program za mart 2017. | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *