Акваријус

 

Кос Митровица

FEŽES 2020: Kultura na lokalu

\"fedes-2020-dan-drugi-kultura-lokal

Фотографије: Харис Личина

У Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици у оквиру трећег фестивала „Импулс жене“, оџана је дебата под називом „Култура на локалном нивоу“.
Учесници дебате су били Андријана Живковић, директор Дома културе „Стари Колашин“ из Зубиног Потока, председавајућа СО Звечан Биљана Јаредић и портпарол Дома културе „Стари Колашин“ Јована Цветнић.
На дебати је било речи о општем стању културе у општинама на северу Косова и Метохије као и о младима који су се определили да се баве уметношћу; како је то бити директор културног центра и шта значи бити професор на факултету.
„Обзиром на то да је култура врло важан сегмент у нашим животима, наравно да постоје овакве ситуације у којима можемо говорити о култури, о стварима које треба да се виде и чују. Имали смо добар разговор и добру причу. Ако говоримо о локалној самоуправи као једној институцији, она је увек ту у контексту подршке и то је оно што је најважније. Подршка у сваком смислу је добродошла и ми то можемо да кажемо у општини Зубин Поток тако да са те стране, учешће наше општине у култури је изузетно“, казала је Живановићева.

\"fedes-2020-dan-drugi-kultura-lokal

Председавајућа СО Звечан Биљана Јаредић истиче да у општини Звечан култура није на завидном нивоу, због малог износа средстава које општина издваја за ову категорију али да општина свом снагом ради како би то стање побољшала.
„Што се тиче саме општине Звечан и севера Косова и Метохије, можемо слободно рећи да култура није на завидном нивоу. Јако мало средстава се у току године издваја за културна дешавања али ми се трудимо да на неки начин унапредимо културу, бар што се тиче наше општине. У општини Звечан се сваке године одржава ликовна колонија која траје недељу дана, после које ликовни уметници поклањају дела која су створили општини. У оквиру те ликовне колоније постоји и дан када деца могу да се остваре у ликовном стваралаштву тако да једном годишње имамо један велики догађај на простору општине Звечан. Општина Звечан се труди да у наредном периоду унапреди културу, наша општина нема културни центар али ми се надамо да Омладинским центром, који зидамо ове године, где ћемо имати посебну изложбену галерију, место за фолклорно стваралаштво као и део где ће млади људи моћи да се остваре у овој сфери људске делатности“, рекла је Јаредићева.
Јована Цветнић наводи да су културни догађаји и манифестације организовани и раније али да млади нису били укључени у њих, барем не у великом броју као сада.

\"fedes-2020-dan-drugi-kultura-lokal

„Опште информисање и тај културни ниво, догађаји и манифестације, било их је и раније али не у толиком броју. Могу слободно рећи да од када је Андријана Живановић директор Дома културе много се тога променило. Променио се поглед на све те ствари које требају бити укључене и много младих је укључено у пројекте и дешавања што раније није био случај. Са своје тачке гледишта сам итекако задовољна са радом али наравно увек може боље али што се саме општине Зубин Поток тиче, има доста програма, доста ствари које су значајне младима. Сматрам да је акценат на младима и да се њихове потребе морају испунити. Битно је да све буде транспарентно и кроз све те сегменте и домене, кроз састанке, јавне групе“, Јована Цветнић.
Говорећи о полној једнакости на послу и запошљавању уопште, Живановићева истиче да то нема великог значаја јер је питање естетског сензибилитета дискутабилна ствар.

\"fedes-2020-dan-drugi-kultura-lokal

„Мислим да је веома важно да човек буде отворен за сарадњу у сваком погледу. То је нешто што је неопходно за успех у сваком послу. Хоће ли бити жена или мушкарац, мислим да то нема много значаја јер је питање естетског сензибилитета дискутабилна ствар и са те стране мислим да није битно који је пол у питању. Жена више рачуна на то да је ситница битнија ствар у односу на велику ствар јер је свет састављен од ситница па су ти неки детаљи важни у том мозаику. У Дому културе „Стари Колашин“ имамо велики спектар програма, дакле заступљене су све уметности јер пре свега култура се заснива на уметности – шта уметност нуди. Ту су наравно и друге области али је ипак уметност најважнија. Ми се бавимо и другим стварима и програмима који долазе од аматеризма. Када се све то заједно споји, то да је широку слику нашег спектра деловања и у том контексту је важна отвореност. Важно је да увек примамо оно што се нуди као добар програм. Важан је унутрашњи осећај, важно је образовање, важно је да увек истражујемо и долазимо до неких нових сазнања“, рекла је Живановићева.
Саговорници су сложили да је у општини Звечан сарадња са грађанима и омладинцима изузетно добра и да је велики број младих укључен у пројекте и активности општине.
„Оно што је јако битно у животу је да када нам фали образовања или знања ми то можемо да надокнадимо али када нам фали људскости и разумевања других људи онда то врло тешко можемо да надокнадимо ако тако нисмо одгојени. Звечан је једна мала средина и ми се сви ту познајемо и нико није главни у Општини него је општина за све људе и ми се трудимо да општина буде место у којој ће људи бити слободни да изнесу своје идеје јер је то место у којем сви заједно живимо. Градоначелник и ја нисмо имали баш праву стратегију на почетку већ смо желели да направимо општину која ће бити на услузи свима. Суштина је да смо ми ставили фокус на младе и на омладинске организације и циљ тога је изградња Омладинског центра у којем су планирани делови за образовање али и за културу“, истиче Јаредићева.
Да ли су радна места за људе који су одлучили да се баве културом у свим областима обезбеђена и да ли општине раде на томе, Јаредићева каже да је општина Звечан обезбедила место у сектору културе.

„Знам да смо у планирању у плану радних места служби за администрацију предвидели место за особу која ће радити у сектору културе. На претходним изборима, послали смо захтеве за нова радна места која су нам дозвољена и ми смо расписали конкурс а онда је све то прекинуто до формирања нове владе, тако да не знамо шта ће бити даље али је место за особу која ће радити у области културе свакако планирано. Колико год очекивали запослење од стране општине, никако се сви не могу сви људи радити у државним институцијама. Оно што је карактеристично за наше друштво су миграције и колико год се трудили и правили неке промоције, велики број младих ће ићи тамо где им је боље“, рекла је она.
Андријана Живановић оцењује да је запошљавање нових радника у области културе преко потребно Косову и Метохији јер је број дипломираних уметника који су незапослени велики, што је како истиче, горући проблем.

Радио КФОР о фестивалу „Импулс жене“ >>

„Крајем 2019. године смо имали разговоре о томе шта је нама потребно од кадрова у дому културе. Моје колеге и ја смо радили на тим питањима и наравно предали смо требовање за раднике и разумела сам да се размишља у том правцу и да се очекује укидање уредбе о забрани запошљавања и очекујем да ћу бити позвана у том смислу да разговарамо на ту тему. Надам се томе јер сматрам да је то управо неопходно Косову и Метохији, јер имамо доста генерација које су изашле из Факултета уметности и морамо размишљати како да их задржимо овде“, казала је она.

ТВ „Мост“ о фестивалу „Импулс жене“ >>

Пре дебате, у просторијама ПКЦ Акваријус приказан је филм ауторке Радомирке Сиљаноски (Београд) „Ако је рак, није лав“.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *