Акваријус

 

Кос Митровица

16 dana aktivizma

\"16-dana-aktivizma-plakat\"

НВО „Женско право“, у сарадњи са Приватним културним центром „Акваријус“, у оквиру 16 дана активизма, планира да у периоду од 25. новембра до 10. децембра 2019. године, у Косовској Митровици организује низ догађаја посвећених људским правима са посебним акцентом на женска права и родну равноправност.
Активности почињу у понедељак 25. новембра у 12 часова, уличном акцијом „Не значи не“ у оквиру које ће бити одржан улични перформанс.
Јавна дебата са интерактивном уметничком компонентом на тему „Родни стереотипи и насиље над женама“ биће одржана у Приватном културном центру „Акваријус“ у среду 27. новембра 2019. године од 15 часова. Учесници (Милош Дамјановић, историчар; Тијана Симић La Valley, социолошкиња; Dhurata Prokshi, социолошкиња) ће бити укључени у интерактивне радионице где ће једни другима приписивати дискриминације над женама. Дискусија ће се бавити традиционалним родним улогама, стереотиповима и њиховом корелацијом родно заснованог насиља. Панелисти ће такође дискутовати о међународним резолуцијама и конвенцијама, као и о Косовским законима о родно заснованом насиљу и дискриминацији.
Креативно-рекреативна радионица „Дан креативних игара“, за децу са посебним потребама из Јужне и Северне Митровице, биће одржана у „Акваријусу“ у уторак 3. децембра 2019. године од 12 часова.
У четвртак 5. децембра 2019. године од 18 часова у ПКЦ „Акваријус“ заказана је пројекција канадског филма „Политехника“ (Polytechnique) редитеља Дениса Виленеува (Denis Vileneuve), заснованог на истинитим догађајима који су се одиграли 1989. године на Политехничком факултету у Монтреалу, када је убијено 14 жена. После пројекције филма следи дебата.
Последњи догађај у оквиру 16 дана активизма предвиђен је за 10. децембар 2019. године када ће се, такође у ПКЦ „Акваријус“, од 15 часова, одиграти перформанс „Наранџаста стопала“ након којег ће се одржати и дебата на тему „Људска права“.
Активности које у склопу 16 дана активизма спроводе НВО Женско Право и ПКЦ „Акваријус“, подржавају Еулекс, УНКТ и ОЕБС.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *