Акваријус

 

Кос Митровица

Aleksandar Čotrić gost „Akvarijusa“

\"aleksandar-cotric-plakat\"

Гост Приватног културног центра „Акваријус“ у Косовској Митровици у четвртак 28. фебруара 2019. године у 20 часова биће један од најзначајнјих српских афористичара и сатиричара Александар Чотрић. Разговор са нашим истакнутим књижевником водиће писац и књижевни критичар Александар Дунђерин и песник и председник Књижевног друштва Косова и Метохије Новице Соврлић. Програм је организован у сарадњи „Акваријуса“ и Књижевног друштва Косова и Метохије из Косовске Митровице и Дома културе Грачаница.
Улаз је слободан.

\"cotric\"

Александар Чотрић је рођен 25. септембра 1966. године у Лозници. Дипломирао је на Правном факултету. Од 1984. године објављује афоризме у новинама и часописима. Хумористичко-сатиричне приче пише и објављује од 2003. године. Писао је у „Српској речи“ од 1992. до 2005. године сатиричну колумну „Пета колона“.
Његови афоризми, приче и песме превођени су на енглески, пољски, немачки, француски, словеначки, мађарски, румунски, шпански, македонски, руски, албански, словачки, чешки, шведски, бугарски, русински, италијански, португалски, каталонски, јерменски, грчки, баскијски, турски и арапски језик.
Заступљен је у антологијима и зборнике српске, балканске и светске сатире, који су објављивани у Србији, Бугарској, Македонији, Италији, Немачкој, Аустрији, Русији, Сједињеним Америчким Државама.
Афоризми за децу Александра Чотрића уврштени су у читанке које се користе у основним школама у Републици Србији.
Члан је Удружења књижевника Србије и члан је Комисије за пријем чланова УКС. Заменик је председника Београдског афористичарског круга и члан је Управног одбора овог удружења. Председник је Скупштине Фонда „Радоје Домановић“. Члан је Московског клуба афористике, са седиштем у Москви, у Руској Федерацији.
Добитник је бројних књижевних награда у земљи и у иностранству.
Посланик је у Народној Скупштини Републике Србије у готово свим мандатима од 1994. године до данас. Био је члан Градске владе Београда задужен за информисање од 1997. до 2000. године, када врши и функцију председника Управног одбора Телевизије Студио Б.
Председник је делегације Народне скупштине Републике Србије у Интерпарламентарној скупштини православља. Од 2018. године председник је Радне групе ИСП за људска права. Члан је Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије и Одбора за Косово и Метохију. Заменик је члана Одбора за културу и информисање. Председник је Посланичке групе пријатељства са Јерменијом.
Живи и ради у Београду.

ИЗБОР ИЗ АФОРИЗАМА АЛЕКСАНДРА ЧОТРИЋА

Друге народе воде лидери.
Нас воде дилери.

Нису се војска и полиција повукле са Косова него напредују према Војводини.

Косово никада неће бити изван Србије.
И Србија ће ући у састав Велике Албаније.

Косово је одувек било српско.
Да, било је.

Вратили бисмо се на Косово после наше победе.
Али не дозвољава нам поражени.

Победа је наша.
Све остало је припало противнику.

Вођа је против свих подела.
Он би цео плен за себе.

Вођа је толерантан човек.
Може да отрпи све што је упућено на његов рачун.
Било домаћи, било инострани.

Није тачно да се сви у влади праве луди.
Неки су природно обдарени.

Наша земља је у транзицији.
Нестаје са политичке карте.

Народ ретко греши.
Једном у четири године.

Код нас постоји опозиција која се бори за власт и опозиција која се бори против власти.

Вођа је изгубио главу, али се то није ни осетило.

Није Србија зона сумрака.
Овде се баш ништа не види.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *