Акваријус

 

Кос Митровица

Art bioskop: „Sveti motori“

\"sveti-motori-plakat\"

У оквиру циклуса „Европски филм у 21. веку“ у Приватном културном центру „Акваријус“, у уторак 26. фебруара 2019. године од 19:00 биће приказан француски филм „Свети мотори“, снимљен 2012. године у режији Леа Каракса.
Улаз је слободан.

\"Sveti-motori-0\"

Конфузан, урнебесан, шокантан, апсурдан, и на неки начин фасцинантан надреални филмски експеримент. Каракс још једном подсећа љубитеље седме уметности да значење филма, као и сваког другог уметничког дела, зависи искључиво од личне интерпретације сваког гледаоца. Отуда редитељ даје само неке (често и варљиве) смернице о ликовима и радњи. Осим тога, „Свети мотори“ садрже бројне реминисценције на остварења из области филмске, сценске, музичке, ликовне и књижевне уметности.

Филм прати један дан у животу Оскара, од зоре до сумрака, мистериозног лика из сенке који путује из једног живота у други – једном је стара жена, други пут богати пословни човек, убица, скитница, чудовиште… У питању је усамљени човек (глумац), који живи у великој лимунзини и којег на задатке (глумачке), у различите делове Париза, одвози витка плавуша за воланом. Оскар, у сталној потрази за чистом лепотом, тајанственом покретачком снагом, женама и духовима прошлог живота, губи свој дом, породицу, мир…

Исечци из филма >>

„Свети мотори“ се приказују у оквиру ревије европског филма 21. века. Сви филмови који се налазе на репертоару Арт биоскопа у „Акваријусу“, иако потичу из различитих националних традиција, и поред тога што су различити у погледу мотива, тема, идеја и редитељских поступака, имају један заједнички именитељ – сви они одишу меланхолијом, осећањем краја једног света, романтичним жалом за изгубљеним и страхом пред надолазећим временом – из којег је могуће ишчитати „дух времена“ у савременој филмској уметности, те сагледати европски ауторски филм као јединствену појаву у светској кинематографији, битно другачију од актуелних светских тенденција у седмој уметности.

Репертоар Арт биоскопа у „Акваријусу“ >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *