Акваријус

 

Кос Митровица

Umetnost najavljuje promene

\"aleksandar-dundjerin-tribina-aktiv-km-2019\"

Фотографије: „Актив“ >>

Уметност се одувек одвија у оквирима друштвено-политичког контекста а културно-уметнички израз је кроз историју био први индикатор, незадовољства људи начином на који се проблемима приступа или не приступа. Уметник не може а да се не бави политиком у њеном изворном облику који подразумева непрестано ангажовање човека у процесу стварања бољег и уређенијег друштва, без обзира на цену која уме да буде веома висока. Уметник мора да има политички став али је јако важно да схвати да имати политички став не значи бити политички опредељен на дневнополитичком, партијаком нивоу. Уметник мора да буде свестан да и у време неолибералног капитализма који је тренутно актуелни поредак, баш као и кроз све пређашње друштвено-економске формације, ако одлучи да има идеју, ако одлучи да критикује – од конформизма живљења нема ништа.
Овако на тему друштвено-политичке критике кроз уметнички израз говоре музичар Небојша Симеуновић и књижевник и књижевни критичар Александар Дунђерин, уредник културно-уметничког програма ПКЦ-а „Акваријус“. Дебата на ову тему одржана је синоћ у Mitrovica Social Clubu, у организацији НВО „Актив“ из Косовске Митровице.

\"aleksandar-dundjerin-tribina-aktiv-km-2019-1\"

Панелисти сматрају да критика у уметности увек постоји и да је за уметника немогуће да је заобиђе ако жели да поред тога што је музичар, писац, глумац, сликар – буде и личност.
„Ово је доба либералног капитализма, на снази је идеологија новца, тржишни фундаментализам – назовимо то како хоћете, али један облик економског тоталитаризма, у коме има политичког насиља. Њихова метода је да уметност није важна и да све има цену, али не и вредност. Није питање да ли уметник има потребу да критикује, него да ли то што он каже изазива било какву рекацију политичке елите“, каже Дунђерин и одмах одговара – не изазива.

\"aleksandar-dundjerin-tribina-aktiv-km-2019-2\"

„Данас је уметност срозана на забаву, на нешто што се продаје и не третира се као нешто што ће променити свет“, каже Дунђерин и наглашава да упркос томе, уметник увек мора да критикује, да се буни јер „уметност најављује промене“.
Небојша Симеуновић, фронтмен групе „Џа или бу“ примећује да је рокенрол постао бизнис, а да бисте критиковали, морате стварно да живите за рокенрол, без очекивања да ћеш од тога моћи да живиш.
„Све што нас погађа у нашем друштву, ми преносимо кроз нашу музику. Али од ње не живимо. Ако бисмо иједног момента почели о свему томе да размишљамо пословно, да од рокенрола зарађујемо и од тога живимо, морали бисмо моментално да укинемо критику“ каже Симеуновић.

\"небојса-симеуновиц\"

Симеуновић слободу говора на нашем поднебљу оцењује лоше, а за то време Дунђерин је супротног мишљења и сматра да слободе говора има, све док човек – уметник осећа слободу да своје мишљење изнесе.
Задатак уметника јесте да врши неку врсту ненасилног али константног притиска на власти и тај притисак може да донесе бољитак – сложили су се панелисти.

\"aleksandar-dundjerin-tribina-aktiv-km-2019-3\"

Митровица друштвени клуб (Mitrovica Social club) реализује се у оквиру пројекта Центар грађанске енергије, а финансира га Косовска фондација за отворено друштво.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *