Акваријус

 

Кос Митровица

Čovek nije slobodan u širinu, slobodan je u vis (tekst, foto, video)

Текст: РТВ КиМ
Фотографије: Дом културе Грачаница

Можеш да имаш врло интензиван културно-уметнички живот у ширину, али је веома важна духовна вериткала да би могао да растеш слободно, казала је на представљању свог наслова „Књижевни џем сешн“ у Дому културе у Грачаници новинарка Ивана Вановац. Поред ауторке, о књизи су говорили рецезенти и књижевници Александар Дунђерин и Живојин Ракочевић.
„Књижевни џем сешн“ се базира на новинарском искуству и збирка је записа о најквалитетнијим сусретима које је Ивана Вановац имала са људима и уметницима.
„Способност човека да се одушеви човеком, да воли човека са свим његовим грбама, неправилностима… ја верујем да то јесте највећи културни израз и то је култура која је доминантна овде, код нас. Те културе, како идемо ка северу све је мање и мање, све је хладније и хладније како се удаљавамо од нашег Косова. Човек није слободан у ширину и зато нама гето ништа не може, човек је слободан у вис. Дакле, та духовна вертикала је јако важна“, казала је Вановац на представљању књиге.

\"\"

Дугогодишња новинарка, тренутно запослена на Радију Косовска Митровица, сматра да новинари науче да слушају силом прилика.
„Не постоји ништа што човек може да каже, а да није важно. Све што човек каже и прећути је толико важно и толико говори о њему, о ситуацији у друштву, о разлогу наших проблема са којима се суочавамо у економији или политици. Све што човек каже је од виталног значаја за међусобно разумевање“, истакла је Вановац.
Она се захвалила Радију Косовска Митровица и директорки Маји Фићовић „на слободи да пише и објављује шта жели“.

„Књижевни џем сешн“ Иване Вановац је израз најслободнијег дела људи који живе на Косову, рекао је на представљању књиге Александар Дунђерин.
„Ивана Вановац је доказ да на Косову и Метохији постоје слободни српски медији, који могу слободно да говоре и, што је много важно, да говоре о култури и уметности, о значају онога што култура представља. Овде, на Косову и Метохији, када говоримо о култури и уопште о Србима, најслободнији сегмети друштва јесу управо уметници и новинари. Најпре је ’Књижевни џем сешн’ књига која је хроника ненајављеног живота. Дакле, све оно што можда није требало да се догоди или неко није желео да се догоди на Косову и Метохији, Ивана је овековечила у овој књизи и доказала да се управо то догађа“, казао је он.
Сабрани текстови су заправо радијски извештаји који су касније прилагођени форми књиге.
„То свакако доказује виталност медија на Косову и Метохији. Уколико ви имате новинара који може да испрати и извести са догађаја и да им дода још један смисао, онда ви заправо имате читаву једну инфраструктуру која може не само да информише, већ да представља и додатну вредност живота. Не само у Косовској Митровици, већ и на Косову и Метохији“, додао је он.

\"\"

Критеријум на основу којег је Ивана бирала који текст може да уђе у књигу био је да ли је аутор личност или не, навео је овај рецезент.
„Данас се свет суочава са кризом личности. Не можете бити део Иванине књиге ако нисте личност, ако тај аутор који је гостовао и представљао своје стваралштво није личност. То јесте храброст, али и један одговоран чин“, закључио је Дунђерин.
Ивана Вановац је изванредна личност која се у свом раду од априла 2004. године бави новинарством на начин који је по свему изузетан и осликава какве смо то ми стваралачке личности, сматра Живојин Ракочевић.
„Суштина њеног рада је заправо да пронађе шта је есенција у нашем стваралачком поступку, шта је најважније у нашој поетици и шта је са те стране пресудно да бисмо ми некога препознали као уметника, књижевника, сликара, писца или филмског ствараоца. Ивана Вановац је најважнији, најзначајнији и најдоследнији пратилац уметности на Косову и Метохији у протеклом периоду“, рекао је он.

\"\"

Ракочевић је додао да је ауторка показала да се читава једна област која је есенцијално угрожена, која је изгубила своје галерије, библиотеке, свој град, може оживети ако једна личност има љубави, знања и талента да посматра и истовремено учи.
„Времена гета и минималних слобода у којима ми живимо не рађају широку и велику публику. Зато им је потребан медији, човек који их прати и који им даје ту неопходну снагу да уђу у критику, у реч, да представи њихово стварање. Када слушам Радио Београд 2 и када имам прилику да чујем гласове са Радија Косовска Митровица, Иванин глас, глас Александре Милошевић, ја знам да је то најважнији део културе мога народа и знам да је то тачни, прецизни, школовани радијски стандард“, истакао је он.

Збирку есеја „Књижевни џем сешн“ је могуће набавити у ПКЦ „Акваријус“ у Косовској Митровици. Издавач је Књижевно друштво Косова и Метохије.

Извор: РТВ КиМ >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *