Акваријус

 

Кос Митровица

Pijaca knjiga u „Akvarijusu“

\"\"

Мали сајам књига под називом „Пијаца књига“ одржаће се у Косовској Митровици, у Приватном културном центру „Акваријус“ од 15. до 20. октобра 2021. године. Будући да другу годину узастопно издавачи и аутори са Косова и Метохије нису у прилици да представе своје књиге, циљ ове манифестације првенствено је да представи широј јавности актуелну косовску књижевну сцену. Посетиоци ће бити у прилици да по сниженим ценама набаве стара и нова издања, да замене или продају своје књиге, или их позајме за читање.
До сада су учешће на „Пијаци књига“ потврдили Књижевно друштво Косова и Метохије, НИЈП Јединство-Панорама, митровачки „Алтернативна“, „Лестве“ и „Домовик“, Дом културе Грачаница, Дом културе „Стари Колашин“ из Зубиног Потока, а очекује се да ће на Пијаци књига своја издања представити и Епархија Рашко-призренска, Филозофски факултет из Косовске Митровице и Институт за српску културу из Лепосавића. Током шест дана трајања „Пијаце књига“ биће организован велики број књижевних промоција, као и разноврстан уметнички програм. Гостовања у „Акваријусу“ најавили су Виолета В. Јовић (Ниш), Милета Аћимовић Ивков (Београд), Јефимија Коцић (Ниш), Митра Рељић, Зоран Вукадиновић, Новица Соврлић, Срђан Кошанин и Вук Пантовић из Косовске Митровице, Живојин Ракочевић, Драгомир Костић и Жарко Миленковић из Грачанице, Андријана Живановић, Бранка Касаловић и Данијела Радомировић из Зубиног Потока, Александра Јовичић и Јовица Марковић из Лепосавића. Као специјални гости најављени су ликовни уметници, учесници ликовне колоније „Газиводе“ која се у то време одржава у Зубином Потоку. У програмима ће учествовати и глумци из Дечје и омладинске позоришне трупе „Мали театар“: Маша Миловановић, Хана Живковић, Теодора Јелић, Мија Лазаревић, Јована Јанићијевић, Софија Соврлић, Филипа Мрђа и Страхиња Орловић.
Организатор ове манифестације је Приватни културни центар „Акваријус“, а директор Зоран Вукадиновић.
Отварање „Пијаце књига“ предвиђено је за петак 15. октобар у 18 часова, када ће након наступа Симоне Димитријевић и уводне беседе Зорана Вукадиновића бити представљена антологија „Неодољива тешкоћа постојања. Српска књижевност на Косову и Метохији 2000-2020“ коју је приредио Александар Дунђерин а објавила „Алтернативна“ из Косовске Митровице. Очекује се да ће се то вече митровачкој публици представити и већина аутора који су заступљени у антологији.
Други дан „Пијаце књига“ (субота, 16. октобар 2021) носи назив „Књига и дете“. Од 12 до 15 часова превиђен је програм за децу у којем ће учествовати нишка књижевница за децу Виолета В. Јовић и ликовна уметница из Ниша Јефимија Коцић. Они ће представити роман за децу „Вила Роса“ (Свици, Ниш) са илустрацијама у облику QR кодова. У овом надасве занимљивом и поучном делу за све генерације, коришћена је савремена технологија Јефимија Коцић, која је књигу илустровала на начин да то представља помак у развоју уметности. На овом делу Јефимија Коцић је јуна 2019. године одбранила своју докторску дисертацију на Универзитету уметности у Београду. Истога дана, непосредно пре промоције књиге, чланови „Малог театра“ извешће и низ скечева обједињених називом „Чувари књиге“.
Недеља (17. октобар 2021) посвећена је књизи и шаху, а у понедељак (18. октобар 2021) од 18 часова одржаће се програм посвећен стваралаштву Григорија Божовића којег припрема Дом културе „Стари Колашин“ из Зубиног Потока који ће истог дана представити своја нова издања. У програму ће учествовати Андријана Живановић, Милета Аћимовић Ивков и Данијела Радомировић. Уторак (19. октобар 2021) носи назив „Књига и историја“, а представиће се издавачка кућа „Лестве“. Среда (20. октобар 2021) је посвећена теми „Књига и духовност“, а у 18 часова предвиђено је предавање у вези са религијом.

ПРОГРАМ И САТНИЦА

Петак, 15. октобар 2021. године
18:00
Отварање манифестације.
Симона Димитријевић: „Похвала књизи“
Зоран Вукадиновић: Уводна беседа
Промоција антологије „Неодољива тешкоћа постојања. Српска књижевност на Косову и Метохији 2000-2020“. Учесници: Александар Дунђерин (приређивач), Митра Рељић, Живојин Ракочевић, Драгомир Костић, Бранка Касаловић, Александра Јовичић, Жарко Миленковић, Срђан Кошанин, Јовица Марковић, Вук Пантовић.

Субота, 16. октобар 2021. године
12:00
„Књига и дете“
Мали театар: „Чувари књиге“. Играју: Маша Миловановић, Хана Живковић, Теодора Јелић, Мија Лазаревић, Јована Јанићијевић, Софија Соврлић, Филипа Мрђа и Страхиња Орловић.
12:45
Промоција романа за децу и омладину „Вила Роса“. Учествују: Виолета Јовић и Јефимија Коцић
Роман „Вила Роса“ је увод у читање. Писац суптилно и нежно, готово мајчински, узима свог малог читаоца за руку и уводи га у књигу показујући му како да доживи прочитано и како да читање користи у сврху учења и брушења своје интелигенције, на бази знања које нуди природа лично и искуства генерација људи који су живели у складу са природом.
Осим што млади читалац учи да чита и види у себи прочитано, он се учи да ослушне све звуке природе који нуде савршенство тишине али и све оно што човек покушава да својим гласом и мноштвом инструмената постигне и дочара.
Виолета Јовић, искусни писац за децу и младе, дугогодишњи члан Удружења књижевника Србије, амбасадор Републичке акције ЧИТАЛИЋИ, која има за циљ промоцију читања и стварање нераскидиве јединствене љубави између књига и њихових читалаца, написала је ово надасве занимљиво и поучно дело за све генерације, које је, користећи савремене технологије Јефимија Коцић, најбољи студент Факултета уметности у Нишу на одсеку за примењену уметност, илустровала на начин да то представља помак у развоју уметности. На овом делу Јефимија Коцић је јуна 2019. године одбранила своју докторску дисертацију на Универзитету уметности у Београду.

Недеља, 17. октобар 2021. године
11:00
„Књига и шах“
Представљање литературе о шаху и шаховски турнир.

Понедељак, 18. октобар 2021. године
18:00
„Књига и завичај“
Вече посвећено Григорију Божовићу и представљање издавачке делатности Дома културе „Стари Колашин“ из Зубиног Потока. У програму учествују: Милета Аћимовић Ивков (Београд), Андријана Живановић (Зубин Поток), Данијела Радомировић (Зубин Поток)

Уторак, 19. октобар 2021. године
18:00
„Књига и историја“
Представљање издавачке делатности Лестве из Косовске Митровице

Среда, 20. октобар 2021. године
18:00
„Књига и духовност“

0 thoughts on “Pijaca knjiga u „Akvarijusu“”

  1. Pingback: Antologija „Neodoljiva teškoća postojanja“ | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *