Акваријус

 

Кос Митровица

Likovni okršaj: kvalifikacije

\"likovni-okrsaj-plakat-januar-2018\"

Борба ликовних стваралаца за главну награду галерије „Акваријус“ – самостална изложба – наставља се у уторак 16. јануара 2018. године од 20 часова, када ће у оквиру трећег кола квалификација у Ликовном окршају снаге одмерити студенти Факултета уметности у Косовској Митровици: Ана Игњевић, Александра Гроздановић и Илија Радојичић.
Победник овог окршаја придружиће се у полуфиналу Милици Милетић и Петру Алексићу, док ће другопласирани стећи право да се у баражу, у борби против Анђеле Јордановић и Расима Реџепагића, домогне наредне фазе такмичења.
Квалификациони окршаји у оквиру трећег циклуса биће одржани до фебруара 2018. године. Бараж за полуфинале, као и полуфинала, заказани су за март и април, а велико финале за мај 2018. године. Главна награда и ове сезоне биће организација самосталне изложбе у „Акваријусу“, о трошку Галерије.

Распоред и резултати >>

\"likovni-okrsaj-markica\"

Идеја за ликовне окршаје настала је у октобру 2016. године када су Миљана и Александар Дунђерин, уредници уметничког програма у Галерији „Акваријус“ (Центру за различите видове уметничког изражавања), у договору са студентима четврте године Факултета уметности у Косовској Митровици одлучили да организују несвакидашњи и оригинални перформанс. Овај уметничко-забавни програм инспирисан је надметањима уметника (Модељани, Пикасо, Сутин, Ривера) на јавним местима (атељеима, галеријама, клубовима, најчешће кафанама) у Паризу, али у оваквом облику није никада и нигде реализован.
Ликовни окршаји су такмичарског карактера, а само такмичење се одвија у неколико етапа: учесници на лицу места, у унапред одређеном временском оквиру, стварају реплику познатог ликовног дела, ориганалне уметничке радове, извршавају задатке које им додељује жири. Победник је онај такмичар који добије највише гласова стручног жирија и присутне публике. Сами окршаји рачунају на интеракцију са публиком која им, за време надметања, својим гласним коментарима, навијањем, негодовањем, отежава рад.

Документарни филм о Ликовним окршајима у галерији „Акваријус“ >>

Досадашњи победници
2016: Вук Ђурић (Чачак)
2017: Стефан Ђурђановић (Ниш)

Рекордна победа Петра Алексића >>

Милица Милетић победница Ликовног окршаја >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *