Акваријус

 

Кос Митровица

Darija Mašković: „Žvrljotine“

\"zvrljotine-plakat\"

Збирка песама Дарије Машковић Жврљотине биће представљена у Приватном културном центру „Акваријус“ у уторак 13. октобра 2018. године од 20 часова. У сценско-поетском делу програма учествују, поред ауторке, и Снежана Џоговоић, Невена Кочовић и Дуња Николић.
Књига Дарије Машковић објављена је захваљујући сарадњи Књижевног друштва Косова и Метохије и Приватног културног центра „Акваријус“ из Косовске Митровице који су ове године покренули едицију „Млади ствараоци“. Поред Жврљотина у овој едицији објављене је и кратка проза Вука Пантовића (Страх смирења) и поезија Тамаре Орловић (Плаво око). Све три књиге премијерно су представљене на овогодишњем 63. Међународном београдском сајму књига.
Жврљотине Дарије Машковић могуће је купити у „Акваријусу“ по цени од 360 динара. Новцем прикупљеним од продаје књига биће финансирано штампање књига у едицији „Млади ствараоци“.

\"darija-maskovic-vuk-pantovic-sajam-knjiga-2018

Млади митровички писци на Сајму књига >>

Дарија Машковић (2002, Београд) ученица је треће године Гимназије у Косовској Митровици. Њена прва књига заправо је награда која јој је припала као победнику Књижевних окршаја у „Акваријусу“. На овим специфичним дружењима и надметањима, која су подсећала на слем вечери (посебно актуелне у америчким клубовима осамдесетих година прошлог века, али популарне и данас у великим центрима културе), митровичка омладина имала је прилику да у интеракцији са публиком, кроз размену мишљења, полемику, негодовање или одобравање, представи своје литерарне радове, изрази креативне стваралачке потенцијале, напослетку, и бунт. Песничка збирка Дарије Машковић Жврљотина, као и кратка проза Вука Пантовића (Страх смирења) – које је „Акваријус“ препоручио и припремио за штампу, а Књижевно друштво Косова и Метохије подржало и публиковало – последица су и резултат двогодишњег праћења рада младих људи који су у том периоду показали интересовање за уметност речи и имали довољно стрпљења, воље, инспирације, али пре свега талента, да своје приче и песме обликују у смисаоно и формално заокружену целину, односно књигу.

\"darija-maskovic-vuk-pantovic-sajam-knjiga-2018

Даријине Жврљотине далеко су од жврљотина. Реч је о прецизном запажању свакодневице, скоро коментаторским записима са улица Косовске Митровице (у првом циклусу Продата свеска) или са улица европских градова (Москва, Верона, Трст) у којима је боравила (у другом циклусу Замало нешто). Њене песме и песме у прози непретенциозне су, али нимало наивне. Ниједна није насловљена, тако да, посматране у целини, Жврљотине јесу заправо лабаво повезани исечци из свакодневице 21. века, хаотичне, песникињи и читаоцима често неразумљиве, у којој се, у брзом, вртоглавом ритму, смењују слике стварности и фантазије, реални и измаштани предмети или предели. У тим крокијима, брзопотезним запажањима, увек ће се наћи, поред лирског субјекта, по један лик (родитељ, ближњи љубавник, пријатељ, познаник, случајан пролазник), којем се персона песника обраћа, и којем, најчешће, посвећује песму. Предели, предмети и ликови смењују се на папиру књиге Дарије Машковић истом брзином као што се смењују и слике на екрану телевизора испред којег седи човек који нервозно путем управљача мења канале.

Поговор у књизи Жврљотине >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *