Акваријус

 

Кос Митровица

Dušan Zaharijević gost „Akvarijusa“

\"dusan-zaharijevic-plakat\"

Песничка књига Душана Захаријевића „Антологија савременог песништва/Антилогија свевременог речништва“, која је 2017. године овенчана наградом „Стражилово“ у Сремским Карловцима, биће представљена у галерији „Акваријус“ у понедељак 19. марта 2018. године од 19 часова. О књизи ће, поред младог аутора из Лепосавића, говорити и проф. др Валентина Питулић, Жарко Миленковић и Александар Дунђерин.

Душан Захаријевић рођен је 1992. године у Косовској Митровици. Завршио је мастер студије српске књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду, где је дипломирао из исте области. Књига поезије Антологија савременог песништва/ Антилогија свевременог речништва објављена је 2017. године у издању Бранковог кола. Лауреат је награде „Стражилово“ за најбоље песничке књиге објављене у Бранковом колу. Тренутно живи у Београду. Пише и објављује поезију, стручне радове и ауторске текстове.

\"dusan-zaharijevic-2\"

Аутор за своју књигу каже да не постоје јасно одређена правила које песме треба да задовоље чиме се разбија једноличност. Желео је да направи књигу која ће да буде читљива. Песме не пролазе цензуру унапред датих вредности, већ стварају сопствене. Читање почиње већ од наслова и наставља се све до последње песме која педставља покушај стварања отвореног система који ће истовремено да постоји и да буде отворен за нове могућности.

\"dusan-zaharijevic-nagrada\"

Књига поезије „Антологија савременог песништва/ Антилогија свевременог речништва“, носи у себи заметак винаверовске удивљености језичким звездарником. Као да је књигу писао много старији, искусан песник, овај млади појац живородно пева о суштаственој тачки стварања непрекидно изражавајући свест о песми и речи, о песнику и језику, о песништву и свету, о еросу и танатосу људскога пута.
Образложење жирија 46. Бранковог кола

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *