Акваријус

 

Кос Митровица

Eco art fest: O pticama i reciklaži

\"\"

Фотографије: Милан Кабашић

\"\"

„Еко арт фест“, други по реду, почео је 9. октобра 2020. године у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици.
Миљана Дунђерин, испред ПКЦ „Акваријус“, каже да је циљ одржавања фестивала буђење еколошке свести о заштити животне средине.

„Ове године смо се сконцетрисали на рад са децом и припремили смо приручник под називом ‘Еко бонтон’, у којем се налази неколико корисних савета како би од детињства дете учило на који начин може да допринесе заштити животне средине. То је глобални проблем, али могуће га је решити уколико кренемо од појединца“, додаје Дунђерин.
Прва два дана фестивала била су резервисана за најмлађе, тј. организоване су едукативно-уметничке радионице и изложбе дечјих радова.

Првог дана фестивала отворена је изложба радова под називом „Птице“. Деца су направила кућице за птице од дрвета, за које се према њиховим речима, надају да ће завршити на јавном простору, у неком парку…
„Ово радимо како бисмо помогли птицама, јер их је све мање у градовима због буке и галаме“, казала је Дунђерин.

Након тога, деца су путем 3Д виртуелне галерије била у прилици да виде угрожене екосистеме, као што је нпр. Северни пол.
Тим „3Д Сајкл“, победник такмичења за најбољу бизнис идеју младих са Косова и Метохије, одржао је другог дана фестивала у Приватном културном центру „Акваријус“ радионицу под називом „Методе рециклаже и могући производи“.

Дарко Изгаревић из тима „3Д Сајкл“, каже да се његове колеге и он баве рециклажом пластичних материјала и 3Д технологијом.
„Спојили смо та два, бавимо се иновативним стварима и заиста имамо шта да покажемо. Презентовали смо деци шта је рециклажа, шта све може бити рециклирано и неке методе које ми примењујемо у нашем раду“, додаје Изгаревић.

Присутни су били у прилици да виде 3Д штампач, да сазнају како он функционише и да виде шта све може од једне пластичне флаше да се направи.
„Циљ нам је био да их заинтересујемо и подстакнемо да размишљају о отпаду на један другачији начин. Могућности су неограничене, јер све оно што може да се замисли – то може и да се одштампа. То је оно што је привлачно данашњем свету, дечја машта и њихови цртежи могу да се претворе у 3Д модел, нема граница… То је нешто што треба да се истражује и то је будућност“, поручује Изгаревић.

\"\"

Последњег дана фестивала (11. октобра 2020) представљени су радови уметника који су стварали у оквиру ликовне колоније. Тема радова је била „Угрожени екосистеми у свету“. Учествовали су уметници из различитих делова Србије.

Након изложбе радова, Снежана Џоговић и Милица Грбовић су извеле кореодраму „Годишње доба“.

Потом је организован поетско-музички џем сешн у којем су присутни уживали.

\"\"

Један од организатора, Александар Дунђерин из ПКЦ „Акваријус“, казао је за Радио Контакт Плус да је задовољан начином на који је овогодишњи фестивал одржан.

„Фестивал је у потпуности испунио наша очекивања, поготово што је организован у време када још увек траје та прича око короне тј. ограничених могућности када је у питању организација оваквих догађаја. Имајући то у виду, презадовољни смо како је све испало. Мислим да је програм био квалитетан као на претходном фестивалу“, додао је Дунђерин.

У ПКЦ “Акваријус” у току одржавања фестивала биле су спроведене све мере заштите од ширења корона вируса, потврдили су организатори.

\"\"

Домаћини фестивала били су „Мали атеље“ и „Мали театар“.
Оснивач и идејни творац „Еко арт феста“ је Јасмина Цветић, а организатори су Приватни културни центар „Акваријус“ и НВО „Домовик“ из Косовске Митровице.
Кампања екосвести је подржана од стране организације \”Саве тхе Цхилдрен\” и Владе Шведске.

Извори:
Радио Контакт плус >>
Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *