Акваријус

 

Кос Митровица

Eko art fest: Umetnost u službi ekologije

\"radionica-modni-dizajn-djordje-bascarevic-mart-2018

Пише: Ивана Вановац >>
Фотографије: Харис Личина >> и Милан Кабашић >>

Створити нешто је умеће. Сачувати Творевину врхунски израз креативности. Природа је најсавршенији, свеобухватни уметнички израз у чулном, апстрактном и естетском смилу уопште.
Уметнички израз лежи на истим принципима на којима почива природни домострој. Насатао је из чисте потребе за незаустављивим самообнављањем. То је најмаштовитији вид борбе са смртношћу као највећом слабошћу човека, као поразом са којим људски створ никако да се помири. Тако гледано, природа је филм без почетка и краја а уметност смрзнути кадар.
Често ни уметност није свесна своје улоге у екологији. Још чешће, досадно конципиран, једноличан и неубедљив еколошки маркетинг, учинили су ствараоца неповерљивим и гадљивим на лицемерне пароле иза којих неретко стоје прљава трговина и лични интереси без стварне жеље да се нешто промени.

\"eco-art-fest-uvodno-predavanje-natasa-elezovic-29-mart-2018

У тој атмосфери подозрења, група уметника одлучила је да покрене пројекат са циљем да се активира млади стваралачки потенцијал Косовске МИтровице и стави га у службу заштите животне средине.
Акција заједничке помоћи (АЗП) и галерија „Акваријус“ организују први Еко арт фест који ће бити одржан од 23. до 25. маја ове године.
Фестивалу претходи низ радионица и предавања на тему екологије и уметности у њој, које ће држати компетентни стручњаци из тих области.
Прву радионицу на тему токсичност сликарских материјала и ризици прошлог четвртка је одржала Наташа Елезовић, редовни професор на Факултету техничких наука Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

\"eco-art-fest-uvodno-predavanje-natasa-elezovic-29-mart-2018

Присутни су били веома заинтересовани да сазнају које су то опасне супстанце садржане у материјалима, а које, како је рекла проф. Елезовић, могу имати привремене или трајне последице на здравље сликара.
Такође, било је речи о методама заштите од лошег утицаја спрејева, ваздушних четки, лакова као и о томе какав би стваралачки простор требало да буде, да би сликар био заштићен.
„Могућа професионална обољења сликара су кожна, очна, обољења дисајног система, кардио васкуларна, неуролошка, бубрежна, болести јетре и репродуктивна обољења“, упозорава проф. Елезовић.

\"eco-art-fest-uvodno-predavanje-natasa-elezovic-29-mart-2018

Она такође упознаје младе сликаре са свим узрочницима ових обољења и са алтернативним средствима која им стоје на располагању а која су се показала као безбеднија.

\"eco-art-fest-uvodno-predavanje-natasa-elezovic-29-mart-2018

Ова радионица је резултирала договором да се на будућим радионицама, ствараоци заштите од испарења маскама .
Већ у суботу је одржана друга радионица на тему примењене уметности у оквиру које се са младим људима дружио инжењер текстилне технологије Ђорђе Башчаревић.

\"radionica-modni-dizajn-djordje-bascarevic-mart-2018

„Ово је била прилика да полазницима објаснимо шта све спаде у примењену уметност и колико је она присутна свуда око нас а да то ни не знамо. Апсолутно сваки производ који у свакодневном животу конзумирамо има визуелни идентитет који је неко дизајнирао“, каже Башчаревић.
На радионици, учесници су са Ђорђем разговарали о новим трендовима у моди, како размишљају савремени дизајнери а у практичном делу осмишљавали су слогане И пароле за штампу на тему заштите животне средине.

\"radionica-modni-dizajn-djordje-bascarevic-mart-2018

„Научили смо да је најважније да будемо једноставни, концизни и да са мало речи покажемо суштину“, поручује Башчаревић.
Иако су организатори очекивали да ће на радионицама углавном бити локалног младог света, било је ту људи који су целој причи дали међународни карактер.
Међу полазницима ове радионице била је и Ева Марија Пројслер из околине Хамбурга.

\"radionica-modni-dizajn-djordje-bascarevic-mart-2018

„Случајно сам овде. Веома је лепо видети много младих људи окупљених за једним столом који нешто стварају заједно. Овде нема предрасуда. Сви су различити и сви раде исти посао, свако на свој начин“, каже Ева Марија и одушевљено прича о дизајнерском решењу једног од учесника, на коме је аутомобил немачког произвођача.

\"radionica-modni-dizajn-djordje-bascarevic-mart-2018

Бенџамин Ибрахими је професионални кореограф који је пожелео да научи нешто ново о другим видовима уметничког изражавања.
„Драго ми је да је Ђорђе овде и да смо имали прилику да много тога новог научимо. Ја сам поруку послао у духу свог посла – моје решење је брејкденсер који стоји на једној руци док другом убацује отпатке у корпу“, каже Ибрахими.
Данило Цековић је режисер из Београда. Каже, у пролазу је, али пажњу му је привукла тема којој иначе и сам поклања пуно пажње.

\"eco-art-fest-uvodno-predavanje-natasa-elezovic-29-mart-2018

„Овакве радионице су сјајна места на којима се људи зближавају и могу да кажу једни другима шта мисле. Био сам овде и раније и свиђа ми се што им пуно шума, брда… Лепо је мада је сам град местимично прљав. Али сам приметио да су људи чисти и само треба ту чистоту душе да пренесу мало на околину“, поручује Цековић.

\"3.

Иначе, Еко арт фест је тродневни такмичарски фестивал који ће се први пут одржати у Косовској Митровици од 23. до 25. маја 2018. године. На фестивалу ће бити презентовани сви радови учесника који су пре тога (од 29. марта до 15. маја) похађали едукативне уметничко-еколошке радионице. Најбољи аутори по мишљењу стручног жирија освојиће, као главну награду, плакету и новчани износ од 100 долара. Награде се додељују у четири категорије: филм, фотографија, ликовне уметности и примењене уметности и модни дизајн. Еко арт фест се одржава уз подршку УНМИК-а.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *