Акваријус

 

Кос Митровица

Vraćanje kulture kao svakodnevice

\"figura-na-tri-nacina-akvarijus-30-mart-2018

Фотографије: Милан Добрић >>

Млади уметници са Факултета уметности у Косовској Митровици синоћ (30. марта 2018) су у галерији „Акваријус“ одржали заједничку изложбу под називом „Фигура на три начина“. Три уметника су на три различита начина пред многобројним посетиоцима приказала проблематику људске психе и проблеме са којима се свакодневно суочавамо, а који се ретко када помињу, јер представљају табу тему. Са младим уметницима смо разговарали о уметничкој сцени у граду и ономе што њихова галерија пружа младим уметницима и љубитељима уметности.

\"figura-na-tri-nacina-akvarijus-30-mart-2018

Михајло Ристић, уметник са Факултета уметности у Косовској Митровици наводи да њега инспирише минимум који у сликарству може да прође као самостална целина. Говори о ликовним елементима који заправо чине једну слику. Кроз свој рад Михајло не жели да шаље поруке или да га идејно објашњава, већ се бави сликарском проблематиком, док је фигура заправо полазна тачка која му даје могућности да се технички најбоље изрази.
Осврћући се на 21. век и уметничко стваралаштво, Михајло наводи да уметник мора да указује на актуелне проблеме у друштву:

\"figura-na-tri-nacina-akvarijus-30-mart-2018

„Уметност би у 21. веку требало да у пуном смислу подразумева и неки друштвени ангажман, што значи да кроз свој рад уметник мора да има тај аспект. Мора се указати на проблеме у друштву, а управо уметност пружа ту могућност. Да би се неко у потпуности изразио у уметничком стваралаштву, тај мора указивати на друштвене проблеме кроз своја дела, али поред тога и путем речи и односом са јавношћу“, наводи Ристић.

\"figura-na-tri-nacina-akvarijus-30-mart-2018

Александар Касаловић, такође студент на Факултету уметности у Косовској Митровици, инспирацију у свом раду налази првенствено у самој уметности, људима, другим примерима и окружењу. Кроз проблематику ове изложбе Александар указује на свакодневне проблеме које сакривамо од свих.
„У својим радовима које сам вечерас презентовао ја видим тренутак између трансформације фигуре из неког нормалног стања у стање психоделичних кошмара, фантазије и страхова, што је заправо и била тематика ове изложбе. Али, свака линија, сваки детаљ на слици говори за себе ликовним језиком. Добро уметничко дело увек садржи емоције и увек изазива реакцију, а ако не дође до тога онда то заправо и није уметност“, каже овај млади уметник.

\"figura-na-tri-nacina-akvarijus-30-mart-2018

Коментаришући локалну уметничку сцену Александар наводи да се на овим просторима налази велики број озбиљних и паметних људи који су суочени са истим проблемом као и у Србији. Управо због масовне културе и нових трендова и вредности, уметничка сцена није у идеалној позицији. Али како Александар говори, ствари се поправљају с обзиром на то да све више младих долази у галерију „Акваријус“ која чак и онима који немају уметничко образовање, пружа могућност да покажу своје уметничко стваралаштво управо због својих квалитета који се могу видети у њиховим радовима.

\"figura-na-tri-nacina-akvarijus-30-mart-2018

Милош Павловић са Факултета Уметности у Косовској Митровици желео је да његова дела говоре уместо њега:
„Најбитније је да људи дођу овде и да кроз свој критички суд поделе са уметницима своје утиске.“

\"figura-na-tri-nacina-akvarijus-30-mart-2018

Један од многобројних посетилаца синоћне изложбе, Јован Маслар, окарактерисао је изложбу као изузетно значајан и битан догађај.
„Ја сам фрапиран, али у позитивном смислу. Овакви догађаји показују да уметност у Косовској Митровици заправо није умрла и да ћемо ми живети на овим просторима све док живи и наша уметност. Овде су три различита уметника презентовала три различита стила али један квалитет, једне исте уметности“, каже Маслар.
„Аквариус“ пружа континуиране уметничке садржаје из различитих области уметничког изражавања – од ликовних уметности, преко књижевности, до филмске уметности.

\"figura-na-tri-nacina-akvarijus-30-mart-2018

\”Нама најдраже и најзначајније за Митровицу јесте то што смо пре годину и по основали театар, простор галерије је тако функционалан да се брзо може претворити у малу сцену и ту се редовно изводе представе, првенствено студентске, с обзиром на то да овде постоји Факултет уметности, драмски одсек. Исто тако је пре непуних месец дана изашла премијера Малог театра, то је дечија сцена која је у нашој продукцији“, за КоССев говори уредник уметничког програма ове галерије Александар Дунђерин.
Како Александар Дунђерин наводи, „Мали атеље“, који представља један од успешно реализованих пројеката ове галерије, јесте заправо школа цртања и сликања која функционише већ три године. Чак 300 деце је прошло кроз школу. Од прошле године, дипломирана глумица Дуња Николић води „Мали театар“. Амбициозни уметници планирају за будућност отварање и мале школе фотографије – за децу узраста до 15 година.

\"figura-na-tri-nacina-akvarijus-30-mart-2018

Управо то да је Косовска Митровица велики универзитетски центар мотивисало је уметнике „Акваријуса“ да Косовској Митровици врате културу у градску свакодневицу.
„Ми имамо два до три програма недељно и на основу тога смо јачи по питању квантитета него званични државни културни центри који имају буџет. Поред тога, имамо укупно четри представе на репертоару у сарадњи са студентима, редовно имамо књижевни програм, изложбе и уједно имамо ликовне окршаје по којима смо препознатљиви. Та форма ликовних окршаја је постојала у Паризу почетком двадесетог века, ради се о форми која је уметничко-забавног карактера и на крају сваког такмичења победник добија самосталну изложбу управо о нашем трошку. Што је за младе уметнике који управо почињу своју каријеру јако занимљиво“,\’ говори Дунђерин за крај разговора.
Лепота коју уметничко стваралаштво и галерија Акваријус пружа могла се видети и у томе да су на крају изложбе „Фигура на три начина“\’ сва три аутора продала своја дела.

\"figura-na-tri-nacina-akvarijus-30-mart-2018

Галерија „Акваријус“ је регистрована као приватни културни центар. Самосталност у финансирању, по речима уредника уметничког програма Александра Дунђерина, омогућава младим уметницима слободу уметничког изражавања. Галерија се финансира продавањем слика, чланарином која се плаћа за „Мали театар“ и „Мали атеље“ и уједно приходима из кафе клуба који се налази у истоименом клубу.

Извор: Коссев >>

0 thoughts on “Vraćanje kulture kao svakodnevice”

  1. Pingback: Izložba „Equilibrium“ | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *