Акваријус

 

Кос Митровица

Еко август у „Акваријусу“

\"\"

Митровички „Акваријус“ организатор је четвртог Еко арт фестивала који се одржава од јула до октобра 2022. године, на више локација у граду, као и у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку. Током августа одржано је више еколошко-уметничких радионица за децу и младе на којима су учесници били у прилици да на занимљив и ефикасан начин стекну свест о екологији и уметности као дисциплинама које могу коегзистирати, и створити целину. Кроз разноврсне програме и активности, учесници фестивала могу стећи теоријска знања и практичне вештине у коришћењу еколошког материјала и употреби отпадних материјала у уметничке сврхе.
Тако је у оквиру програмске целине „Уметност са отпада“ одржано три еколошко-уметничке радионице. У прве две деца основношколског узраста показала су како „пластично може да постане ново и бомбастично“, тако што су од старих, оштећених играчака, створиле нове и функционалне. Тако су доказали да играчка са недостатком може да буде и боља, ако се у њену поправку уложи креативност и машта.

У оквиру исте програмске целине студент митровачког Факултета уметности Стефан Бошкоћевић, уз асистенцију своје колегинице Анђеле Ранковић и полазника радионице, направио је скулптуру „Сентопија“ у коју је уложено око 1.000 кеса, око 1 кг електронског отпада, око 3 кг старе керамике, 1 џак старе гардеробе, 10 кг бајатог цемента, лепка за плочице и глет масе, лак за чамце (за глазуру). На тај начин двориште митровачког Дечијег културног центра „Кактус“ добило је новог становника и постало лепше, а природа је растерећена непотребног и штетног отпада.

Током августа 2022. одржана је и прва у низу еколошких занатских радионица („Стари занати за ново доба“) где су полазници почели да уче да хеклају, користе разбој, и на тај начин ослободили планету за око 1.000 кеса. Предавач је била суграђанка Љиљана Дражевић.

Атмосферу током занатске еко радионице забележили су и камермани митровачке Данкос плус телевизије, а тим поводом гости емисије „Магазин плус“ код Биљане Спасојевић били су предавач Љиљана Дражевић, председница „Акваријуса“ Миљана Дунђерин и учесница радионице и члан „Акваријусовог“ креативног тима Симона Димитријевић.

Чланови позоришне трупе „Мали театар“ која ради при Дечјем културном центру „Кактус“, вредно раде на представи „Планета чиста нек заблиста“, која ће у оквиру Еко арт феста бити изведена у октобру 2022. године у митровачком „Акваријусу“ и Дому културе „Стари Колашин“ у Зубином Потоку.

Живот уз воду и са водом инспирација је обичним људима, путницима, уметницима. Била је инспирација и Слободану Миљковићу из Косовске Каменице који јој је посветио драмски текст „Планета чиста нек заблиста“. По том тексту Дуња Николић из Новог Сада, уз асистенцију Симоне Димитријевић, режира дечију позоришну представу у којој улоге тумаче: Ања Петронијевић, Хана Живковић, Филипа Мрђа, Софија Соврлић, Јована Јанићијевић, Емилија Минић, Лена Андрић, Теодора Јелић.
Пробе „Малог театра“ у „Акваријусу“ испратила је и екипа Телевизије „Мост“, па погледајте шта су том приликом забележиле њихове камере.

Овогодишњи, четврти по реду Еко арт фест реализује се под слоганом „Смањи, поново употреби, рециклирај“ (3R – ’s: Reduce, reuse, recycle). Организатор фестивала је митровачки „Акваријус“, а ове године фестивал подржава Swiss Agency for Development and Cooperation SDC.

Више о Еко арт фесту >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *