Акваријус

 

Кос Митровица

Јован Зафировић: „Главом кроз стид“

\"\"

Друштво књижевника Косова и Метохије, уз подршку митровичког Приватног културног центра „Акваријус“, објавило је књигу афоризама „Главом кроз стид“ Јована Зафировића, добитника Вибове награде (2021) која се додељује младим писцима за допринос у области сатире. Књига, коју је илустровао Југослав Влаховић а дизајнирала Миљана Дунђерин, најпре ће бити промовисана 2. септембра 2022. године у Ранилугу (Кафе бар Long Island, 19:30). На промоцији ће, поред аутора, учествовати и председник УНС-а Живојин Ракочевић, председник Друштва књижевника КиМ Новица Соврлић, и књижевник Александар Дунђерин.
Током септембра и октобра биће организоване и промоције у Косовској Митровици, у више градова Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине.
Књигу је по цени од 960 РСД (8 евра) могуће купити у „Акваријусу“ или наручити код издавача.
По мишљењу Миодрага Стошића, рецензента књиге, „Зафировић апстрахује суштину из актуелног“, „оно што је универзално, људско“, „оно што ће неко умети да разуме и када за неколико деценија набаса на ову књигу“. Бојан Рајевић, пак, сматра да „Зафировић сваком својом реченицом пркоси званичном мишљењу, на све ставља примједбе, реплицира и када није поменут, бори се за своју ријеч, не дозвољава да његов говор буде премрежен општим мјестима“.

\"\"

Јован Зафировић, рођен 5. јуна 1987. године у Гњилану, студент је социологије на митровачком Филозофском факултету. Добитник је Вибове награде и награде Млади типар. Пише кратке сатиричне приче и афоризме које објављује у „Политици“, „Вечерњим новостима“, „Енигматици“, „Јежу“, „Шипку“, „Етни“, „Сатиргори“, и на различитим интернет порталима у земљи и региону, у студентским часописима као и на Радио Београду. „Главом кроз стид“ његова је прва књига афоризама, објављена у потпуности уз подршку ПКЦ „Акваријус“ „у знак захвалности аутору за допринос у култури, савременом уметничком стваралаштву и критичком мишљењу на Косову и Метохији и у региону“.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *