Акваријус

 

Кос Митровица

Figura na 3 načina

\"figura-na-tri-nacina-JPG\"

Изложба слика и цртежа Милоша Павловића, Михајла Ристића и Александра Касаловића „Фигура на 3 начина“ биће отворена у галерији „Акваријус“ у петак 30. марта 2018. године у 20 часова.

Спона која повезује радове Михајла Ристића, Милоша Павловића и Александра Касаловића је особен однос између човека и уметности који је остварен истраживањем у различитим медијима. Основни иконографски мотив – деперсонализован људски лик служи као полазна тачка у решавању ликовних проблема. Ристићев интерес за фигуру произашао је из потребе да савлада приказивање људског тела, као и да разреши колористичке проблеме и односе светло-тамно. Павловић и Касаловић упуштају се у студирање људске психе. Први то чини анализом детаља, у којој се људска глава комбинује са представама које стварају хибридна бића. Посебна пажња посвећена је очима као фоторецепторима из којих исијавају рефлекси. Касаловић структуру гради низовима линија, а потребу да прикаже мрачну страну људске психе, остварује разграђивањем форме људског тела на делове који стварају лавиринт и композицији кроз коју вијуга пуна линија дају скоро митолошки карактер. Изложба тројице студената Факултета уметности наставак је традиције фигуралног сликарства које је свој континуитет одржало и у време апстракције. Не задржавајући се увек на нивоу реалистичке уметности, непрекидно је обогаћивано новим експериментисањем и новим изражајним и ликовним вредностима.
Бранка Гугољ

Александар Касаловић (Косовска Митровица, 1995) студент је завршне године студијског програма Графички дизајн Факултета уметности у Косовској Митровици у класи професорке Естер Милентијевић. Учествовао на више колективних студентских изложби.

Михајло Ристић (Књажевац, 1995) студент је четврте године Факултета уметности у Косовској Митровици, Сликарство у класи професора Петра Ђузе. Иза себе има неколико колективних изложби.

Милош Павловић (Прокупље, 1995) студира на Факултету уметности у Косовској Митровици Сликарство у класи професора Зорана Фуруновића. Излагао на више колективних изложби у Србији. Добитник прве награде на Међународном салону стрипа у Београду.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *