Акваријус

 

Кос Митровица

Muzika koja ne zagađuje dušu: Dejan Pavićević

\"dejan-pavicevic-plakat\"

Мултимедијални уметник из Косовске Митровице Дејан Павићевић наступиће у суботу 31. марта 2018. године у галерији „Акваријус“ у оквиру циклуса „Музичари који не загађују душу“. Од 20 часова па све до поноћи посетиоци ће бити у прилици да упознају разнолико и богато Павићевићево стваралаштво (поезија, музика, дизајн) и да сазнају како се развијала његова уметничка каријера која траје већ три деценије.
Улаз је слободан.

\"dejan-pavicevic-umnozen\"

Дејан Павићевић, професор енглеског језика, фронтмен је, гитариста, аутор текстова и музике у косовскомитровачком бенду „Омнибуси“. Са шеснаест година наступао у бенду „Шанса“ као певач. Оснивач групе „Долар“ са којом је снимио прву ауторску песму у студију некадашње РТВ Приштина. После распада групе „Долар“ формира бенд „Пост скриптум“ са којим снима десетак нумера. Деведесетих година прошлог века ради се групом „Taboo“ (на енглеском језику) и учествује у новогодишњем програму РТС-а. Са бендом „Луна парк“ наступа на зајечарској „Гитаријади“ 1996. године. После тога оснива групу „Омнибуси“ која је до сада издала три албума и са којом је гостовао на новосадском „Егзиту“ („Fusion“ бина). Често позиван у емисије јавног медијског сервиса Србије („Бунт“, „А сада Рада“). Наступао је и у Холандији као члан познате светске организације „Musicians Without Borders“. Снимао је вокал за песму „Something Unusal“, чији је композитор Mickey K из Њујорка. Та песма се нашла на компилацији „Global“ из Велике Британије 2009. године. Аутор је за сада јединог анимираног спота на простору Косова и Метохије (за ауторску песму „Нови дан“ коју изводи са „Омнибусима“). Писао је текстове и музику за дечји фестивал „Цвркути са Ибра“. Бави се и графичким дизајном. Играо кошарку за „Трепчу“ из Косовске Митровице. Ради као наставник енглеског језика у основној школи „Бранко Радичевић“ у Косовској Митровици.

\"muzika-koja-ne-zagadjuje-dusu-plakat\"

Циљ музичког циклуса „Музичари који не загађују душу“, који ће трајати све до завршетка сезоне 2017/18, јесте представљање оних музичара и стваралаца који су, у времену апсолутне доминације кича, остали верни уметничкој музици, доследно је афирмишући на маргинама културе и друштва. Посетиоци ће сваке суботе имати прилику да – кроз интеракцију са гостом вечери, кроз његове интерпретације и импровизације музике која је обележила 20. век у историји уметности, али и кроз његова оригинална, ауторска дела – слушају уметничку музику, која није пратећа појава масовне културе, већ има естетску вредност, и поред ужитка, захтева извесну дозу мисаоног и духовног напора.
Верујући да рецепција музичке уметности веома често зависи од једног, непоновљивог тренутка, и директног присуства перцепијента у тренутку извођења, уредништво уметничког програма галерије „Акваријус“ одлучило је да током програма „Музичари који не загађују душу“ забрани снимање, па тиме и накнадно емитовање аудио и видео записа и фотографија.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *