Акваријус

 

Кос Митровица

Finale književnih okršaja

\"knjizevni-okrsaj-finale-plakat\"

Финалисти првог циклуса књижевних окршаја, Дарија Машковић и Јован Маслар, бориће се за победу и вредну награду (штампање књиге) у галерији „Акваријус“ у петак, 24. фебруара 2017. године од 19 часова. Гости финалног књижевног окршаја биће и познати млади митровачки музичари Марко Васовић (гитара, вокал), Драгана Милић (вокал), Исидора Некић (гитара, вокал) и Немања Симић (вокал). Осим тога што ће учинити финале свечанијим и атмосферу динамичнијом, специјални гости ће имати и улогу да у појединим етапама окршаја помогну такмичарима у извршењу одређених, специфичних задатака.
Програм и овога пута води Снежана Џоговић.

\"knjizevni-okrsaj-polufinale-galerija-akvarijus-januar-2017-24\"

Пропозиције такмичења у финалу биће исте као и полуфиналним књижевним окршајима. Учесници ће у првој рунди читати своја нове оригиналне радове, у другој и трећој рунди на лицу места писати текстове на основу задатка који им додели стручни жири. И начин бодовања такође ће бити идентичан, па ће тако о победнику првог циклуса књижевних окршаја и овога пута одлучивати и гласови публике. Наиме, победник ће бити онај такмичар који добије највећи број бодова жирија и публике. Жири ће после сваке рунде окршаја бодовати наступ сваког учесника оценама од 1 до 10. На тај збир бодова додаће се просечна оцена публике, која ће, на исти начин као и жири, вредновати умеће сваког такмичара. Поред тога, сваки члан жирија ће после сваке рунде окршаја, морати јавно да образложи оцену коју је дао сваком такмичару.
Победнику првог циклуса књижевних окршаја обезбеђено је штампање књиге о комплетном трошку галерије „Акваријус“.

\"knjizevni-okrsaj-polufinale-galerija-akvarijus-januar-2017-27\"

Дарија Машковић је више него убедљиво обезбедила пласман у финале. Најпре је, у квалификацијама, резултатом 71:22 победила Сару Јекић (студенткињу књижевности на Филозофском факултету у К. Митровици), а потом и свог колегу из митровачке Гимназије Вука Пантовића (103:87). Јован Маслар је имао знатно тежи пут до финала. У квалификацијама је био бољи од Николе Грујића (26:11) и Оливере Шћепановић (26:9), да би у веома узбудљивом и неизвесном полуфиналу, за само два бода био бољи од Анђелије Арсенијевић (94:92).

\"knjizevni-okrsaj-polufinale-galerija-akvarijus-januar-2017-22\"

Поред поменутих такмичара, у првом циклусу књижевних окршаја у галерији „Акваријус“ учествовали су још и Снежана Џоговић и Никола Радојевић.

Резултати првог циклуса књижевних окршаја >>

Други циклус књижевних окршаја у галерији „Акваријус“ почиње у марту 2017. године, а право учешћа имају и такмичари који су се надметали у првом циклусу (осим победника).

\"knjizevni-okrsaj-polufinale-galerija-akvarijus-januar-2017-11\"

Иако су књижевни окршаји у галерији „Акваријус“ замишљени по угледу на слем вечери, они су током протеклих месеци прерасли у оригиналан догађај, у складу са духом и менталитетом поднебља у којем се одржавају. Изражена интеракција са публиком, која гласно коментарише наступе учесника, навија, изражава негодовање, у зависности од тога да ли јој се програм допада или не, не изостају ни у митровачким окршајима, па атмосфера подсећа на ону која је обележила јавна читања у америчким клубовима осамдесетих година прошлог века, а коју последњих година интезивно призивају млади људи у великим центрима културе. Ипак, књижевни окршаји у галерији „Акваријус“ имају, поред бунта и забаве, и додатну вредност која није карактеристична за вечери слем поезије на другим местима. Они су постали заиста релевантан филтер за стваралаштво младих људи са Косова и Метохије, афирмишу савремене уметничке тенденције и омогућују оним најталентованијим и најкреативнијим појединцима да своје потенцијалне искажу у јавности, добијајући истовремено и повратну информацију и могућност да својом првом књигом и заиста уђу у савремени српски књижевни и културно-уметнички контекст.

Због свега тога, добродошли у галерију „Акваријус“ – хвала вам шпо сте све ово време у великом броју подржавали младе ствараоце и доказали како Косовска Митровица полако израста у значајно уметничко средиште.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *