Акваријус

 

Кос Митровица

GRAFEST 2016. u galeriji „Akvarijus“

\"gra-fest\"

Филмови са 5. Међународног фестивала документарног филма и телевизијских форми ГРАФЕСТ 2016. биће приказани у галерији „Акваријус“ у уторак и среду 6. и 7. децембра 2016. године. Планиране су пројекције остварења из ревијалног дела фестивала који ове године у фокус ставља женски поглед на филм. Приказаћемо три дугометражна документарна филма по избору селекторке Соње Ђекић, које су претходних година са великим успехом приказивани на фестивалима и пред публиком широм света.
Филмски програм у галерији „Акваријус“ реализује се захваљујући Дому културе Грачаница који је организатор овог фестивала.
Улаз на све пројекције је бесплатан, али је резервација, због ограниченог броја места, обавезна.

 

Програм и сатница:

уторак, 6. децембар 2016.
20:00
„Мама и тата“ (Немачка-Индија)
Режија: Франциска Шоненбергер и Џајакришнан Субраманијан
89 минута
Прича о три брака – једног из љубави, другог уговореног и једног који тек треба да се догоди.

 

среда, 7. децембар 2016.
20:00
„Звезда је рођена“ (Србија)
Режија: Вања Ковачевић
75 минута
Научи да свираш бубњеве за десет месеци, свирај на концерту и сними филм о томе!

22:00
„Синема комунисто“ (Србија)
Режија: Мира Турајлић
100 минута
Историја Југославије на филмском платну…

 

Подаци о филмовима и ауторима:

\"mama-i-tata\"

„Мама и тата“
Непретенциозан и драг филм, попут иницијалне намере редитељке да у пратњи сниматеља по први пут крене до родитељске куће изабраника свог срца – страхујући да ће је иначе, без сведока, избацити. Камера је била покриће и заклон и у другим ситуацијама током боравка младог пара (аутори филма) са југа Немачке у Индији. Сигурни у снагу љубави, млади пар жели да у њу увери и своје родитеље, па Францискини долазе у посету Џајакришнановим у индијску провинцију. Настаје дирљив и комичан судар култура, који разоткрива разна предубеђења и укорењене навике, али открива и суштинске сличности.

Трејлер >>

Франциска (Шоненбергер) Субраманијан живи и ради у Минхену као писац и фотограф. За свој новинарски рад награђивана више пута. Завршила студије из области медија, а после тога режију на одсеку документарног филма Универзитета за телевизију и филм у Минхену.

Џајакришнан Субраманијан завршио је студије ликовних уметности и графичког дизајна у Индији, а потом мастер студије из области медија на Баухаус универзитету у Вајмару (Немачка). Бави се фотографијом, филмом и анимацијом.

 

\"zvezda-je-rodjena-plakat\"

„Звезда је рођена“
Слушајући алтернативну музику док за испит безуспешно покушава да смисли тему за документарни филм, студенткиња монтаже Вања одлучује да оформи бенд и сними филм о томе. Вања себи поставља ултиматум тако што заказује концерт пре него што је икада села за бубњеве. Филм прати процес од аудиције за чланове бенда који ни сами не знају у какву авантуру су се упустили, преко вежбања, проби, ритма, сумње, темпа, страха, учења, дружења и еуфорије. Иако је оваква спољашња конструкција до краја концептуална, све што се дешава и чиме се филм заправо бави је документарно.

Трејлер >>

Вања Ковачевић (1978) је дипломирала на Катедри за филмску и телевизијску монтажу на Факултету драмских уметности у Београду, где је тренутно докторант. Њен први ауторски дугометражни документарац награђиван је на домаћим фестивалима. Монтирала је велики број музичких спотова и телевизијских реклама, као и краткометражних играних филмова и телевизијских серија. Монтирала је и дугометражни играни филм „Кутија“ Андријане Стојковић.

 

\"cinema-comunisto-plakat\"

„Синема комунисто“
Овај документарни филм уврштен је у топ листе неких од најеминентнијих светских новина као филм који се не сме пропустити. Премијерно приказан на најпрестижнијим фестивалима документарног филма у Амстердаму и Њујорку, „Синема комунисто“ је наставио фестивалску турнеју широм света, освојивши чак 16 награда, међу којима и главну на Међународном филмском фестивалу у Чикагу („Златни Хуго“). Филм води гледаоце на путовање кроз остатке Титове филмске индустрије, испитујући успон и пад југословенске филмске илузије.

Трејлер >>

Мила Турајлић (1979) је студирала у Лондону, Паризу и у Београду, а докторат из области филма брани на Вестминстерском универзитету. Радила као асистент продукције и истраживач за канале Дискавери и АРТЕ, а на више играних филмова као асистент режије и координатор продукције („Апокалипто“ Мела Гибсона, „Затамњење“ Оливера Паркера, „Браћа Блум“ Рајана Џонсона). Продуцент фестивала документарног филма „Седам величанствених“.

 

Детаљније о ГРАФЕСТ 2016. >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *