Акваријус

 

Кос Митровица

GRAFEST 2019. u „Аkvarijusu“

\"grafest1\"

Осми по реду Међународни фестивал документарног филма и телевизијских форми ГРАФЕСТ биће одржан од 27. до 29. новембра 2019. године у Грачаници (Дом културе) и Косовској Митровици (Приватни културни центар „Акваријус“). У такмичарски део програма ове године, од пријављена 29 рада, селекторка Невена Матовић уврстила је 15 документарних филмова и телевизијских форми (у оквиру постојећих продукција на Косову и Метохији), а најбоље ће наградити (плакета и новчани износ) жири у саставу Светлана Поповић, Зоран Поповић, Ивана Вановац и Ђорђе Јевтић. У ревијалном делу програма („Баш добар филм“) биће приказано осам остварења реномираних српских редитеља из актуелне домаће продукције које је одабрала селекторка Соња Ђекић.
Свечано отварање фестивала заказано је за среду 27. новембар 2019. године у 19 часова у великој сали Дома културе Грачанице, после чега ће бити приказан и најновији дугометражни филм Дарка Бајића „Линија живота“.
У четвртак 28. новембра главни програм ГРАФЕСТ-а одржаће се у Косовској Митровици, у Приватном културном центру „Акваријус“. Поред филмова из такмичарске селекције (17:00), биће приказана и два можда и најбоља дела српске документаристике последњих година – „Окупирани биоскоп“ Сенке Домановић (21:00), и, већ поменути Бајићев филм „Линија живота“ (23:00). Специјални гости овогодишњег ГРАФЕСТ-а биће доајени српске документаристике Светлана и Зоран Поповић који ће у „Акваријусу“ од 20 часова одржати филмску радионицу „Документарни филм – истина или интерпретација“.
Фестивал се завршава у петак 29. новембра 2019. године када ће у Дому културе Грачаница (19 часова) бити додељене награде најбољим ауторима.
Организатор фестивала је Дом културе Грачаница, а покровитељи Министарство културе и информисања Владе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије, Општина Грачаница и Скупштина општине Приштина.

ПРОГРАМ И САТНИЦА ФЕСТИВАЛА

Среда, 27. новембар 2019. године
ДОМ КУЛТУРЕ ГРАЧАНИЦА
19:00 Свечано отварање
20:00 Ревијални програм: „Линија живота“ (Дарко Бајић, 95 минута)

Четвртак, 28. новембар 2019.
ДОМ КУЛТУРЕ ГРАЧАНИЦА
10:00 Такмичарски програм (први део)
15:00 Ревијални програм: „Музичке трауме“, „Радиовизија“, „Адемово острво“, „Једини“

ПРИВАТНИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР „АКВАРИЈУС“
17:00 Ревијални програм: „Једини“, „Музичке трауме“
18:30 Такмичарски програм (други део)
20:00 Филмска радионица Светлане и Зорана Поповића: „Документарни филм – истина или интерпретација“
21:30 Ревијални програм: „Окупирани биоскоп“ (Сенка Домановић, 87 минута)
23:00 Ревијални програм: „Линија живота“ (Дарко Бајић, 95 минута)

Петак, 29. новембар 2019.
ДОМ КУЛТУРЕ ГРАЧАНИЦА
10:00 Такмичарски програм (трећи део)
15:00 Такмичарски програм (четврти део)
19:00 Свечано затварање и додела награда
20:00 Ревијални програм: „А сад се спушта вече“

О ФИЛМОВИМА У РЕВИЈАЛНОМ ДЕЛУ ПРОГРАМА

\"Линија

Линија живота
Режија: Дарко Бајић
Србија, 2019.
95 минута

„Линија живота“ је филм о сликару и професору Милошу Бајићу. Али и филм о животу у 20. веку који је поднебљу Балкана донео периоде великих разарања и великих обнова. О суровости рата у којем је људски живот вредео онолико колико је човек био способан да ради у монструозној машинерији концентрационих логора. О 11 милиона оних који нису дочекали шансу да након тог рата живе и раде, стварају и направе породице. И о томе како је главни јунак овог филма својом маштом и уметношћу победио смрт. У филму поред аутентичних цртежа насталих у концентрационом логору Маутхаузен, слика насталих током каријере Милоша Бајића, налазе се и инсерти из филмова насталих на супер 8 филмској траци који су снимали он и његов син, данас професор филмске режије и редитељ овог филма.

\"Darko

Дарко Бајић (Београд 1955) је филмски и позоришни редитељ, професор на Катедри за филмску режију, власник и директор продуцентске куће Магична линија. Дипломирао је 1982. године играним филмом „Директан пренос“ и тако постао први студент који је дипломирао са дугометражним играним филмом насталим на Факултету драмских уметности. Прославио се као редитељ телевизијске серије „Сиви дом“ (1984-85). Један је од зачетника онога што ће се низ година касније конституисати као тренд – београдска филмска школа. Добитник је великог броја домаћих и иностраних награда. Обнавља 2008. године рад биоскопа „Балкан“ са циљем да промовише домаћи и европски ауторски филм. Оснивач је и председник Асоцијације филмских редитеља Србије. Један је од оснивача Филмског центра Србије и вишегодишњи члан и предсеник УО ФЦС.

\"dizajn

Окупирани биоскоп
Режија: Сенка Домановић
Србија / Хрватска 2018.
87 минута

„Окупирани биоскоп“ је дебитантско остварење Сенке Домановић. Филм прати младе активисте и догађаје у вези са окупацијом биоскопа Звезда. Различите друштвене групе ујединиле су се са истом намером – да мењају стварност у којој живе, међутим, идеје о томе како би та реалност требало да изгледа нису биле исте.

Једини
Режија: Никола Полић
Србија 2018.
29 минута

Стојан (35) живи и ради у великом граду, и на први поглед, води сасвим обичан живот. Међутим, у слободно време, он са групом пријатеља уточиште од свакодневице проналази на необичном месту. У свету у коме су речи сувишне, могуће је комуницирати само искреним емоцијама.
Никола Полић је рођен у Лозници 1993. Тренутно је на мастер студијама на Катедри за филмску и телевизијску режију на Факултету драмских уметности у Београду. Никола је са седамнаест година снимио свој први документарни филм „Невидљиве” (2010). Његови филмови „Зид/Мур” (2012), „Кинооператер 2063” (2013), „Могу сам” (2018) су приказивани и награђивани на фестивалима у земљи и иностранству.

\"kul05foto_medija_centar-678x381\"

Документарни филм – истина или интерпретација?
Учествују: Светлана и Зоран Поповић

Иза брачног пара Поповић стоји вишедеценијски, свеобухватан рад на промоцији и критичком промишљању филмске уметности и културе. Светлана и Зоран Поповић су оснивачи Центра за визуелне комуникације Квадрат и Фестивала европског дугометражног документарног филма 7 величанствених и припадају оним ретким истрајним борцима на домаћој културној сцени који самосталним, ванинституционалним деловањем стварају дела која на више нивоа значајно обогаћују нашу културу и филмску уметност. Педагошким радом су формирали неке од најзначајнијих домаћих филмских стваралаца, омогућили снимање преко сто кратких документарних и неколико стотина кратких играних филмова, однеговали генерације образованих гледалаца.

1 thought on “GRAFEST 2019. u „Аkvarijusu“”

  1. Pingback: Počinje osmi "Grafest" - Alternativna Internet stranica

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *