Акваријус

 

Кос Митровица

GRAFEST 2021. Dokumentarac je žanr budućnosti

\"\"

Текст: Радио Контакт плус
Фотографије: ПКЦ „Акваријус“

\"\"

Документарни филм заснован је на стварним догађајима и то је основна разлика између овог жанра и играног филма, указује Александра Вушуровић из BELDOCS-а.
Међутим, додаје, то не треба да нас завара, јер истовремено не мора да значи да је објективан.
„У документарним филмовима постоји пуно приступа и он је увек нечија визура, нечији угао, пре свега редитеља“, објашњава.
Према њеним речима, до пре десетак година, документаристика у Србији је била маргинализована, али из године у годину, ситуација се мења на боље.
„Није било фестивала који се баве документарним филмом, а како су године пролазиле, сам документарни жанр постао је некако све битнији и често се може чути сада да је чак документарни филм неки жанр будућности због својих неких великих потенцијала. Сада је ситуација са докумантаристиком у Србији много боља. Појавило се и изградило пуно квалитетних аутора који приказују своја остварења на престижним светским фестивалима“, каже Александра Вушуровић, која је синоћ (30. новембра) у Приватном културном центру „Акваријус“ у Косовској Митровици водила радионицу за младе под називом „Beldocs teen“, а у оквиру ревијалног програма Међународног фестивала документарног филма и телевизијских форми „Графест“.

\"\"

Сматра да је доста области покривено у документаристици, те да свака тема увек нађе свог аутора.
„Доста се филмова снима на најразличитије теме из најразличитијих углова и некако сваки аутор пронађе свој пут до свог филма, тако да мислим да су као жанр, документарци јако разноврсни. Свака тема нађе свог аутора у суштини.“
На питање шта треба радити у правцу тога да документарци нађу свој пут до ширег аудиторијума, одговара: „Мислим да су фестивали најдиректнији начин да неки квалитетни филмови дођу до шире публике, али на томе ипак треба још радити“.
Мишљења је да свако може да се бави документаристиком, те позива све, а нарочито младе, да се опробају у овом пољу.

„Макар аматерски, што је најчешће и пут до тога. Кроз своје програме некако покушавамо да младима приближимо језик документарног филма и да их подстакнемо да заволе документарни филм, тако да се надам да ће бити све више младих аутора“, истиче Вушуровић, којој је ово прва посета Косову и Метохији.
„Иначе сам из Русије. У Србији живим неколико година, тако да ми је ово први долазак овде. Била сам јако срећна што смо добили позив од ’Графеста’ да дођемо. Већ правим планове за следећи долазак, јер нисам стигла да обиђем пола тога што сам планирала. Одушевљена сам овим доласком, лепо ми је било да упознам публику овде, посебно младе“, поручује Александра Вушуровић.

Синоћ је „Акваријусу“, у оквиру радионице, приказан документарни филм „Сонита“, а у наставку вечери уследила је пројекција вишеструко награђиваног филма Андреја А. Тарковског „Андреј Тарковски: филм као молитва“ (2019).
Вечерас (1. децембра) од 20.00 митровичку публику очекује „Неми глас“, а потом од 21.00 „Ново јеванђеље“.

\"\"

Извор: Радио Контакт плус >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *