Акваријус

 

Кос Митровица

GRAFEST 2021: FILM RASTKA ŠEJIĆA OSVOJIO PRVU NAGRADU

\"\"
Фото: Радио Косовска Митровица

Текст: Радио Косовска Митровица

Овогодишњи фестивал документарног филма и телевизијских форми „Графест 2021“ затворен је вечерас у Грачаници, проглашењем победника и уручивањем награда.
Победник десетог јубиларног „Графеста“ је „На веслу прича: Поздрав песнику“, аутора Растка Шејића у продукцији „Шта хоћеш“.
„Прва награда се додељује филму који се истиче, не само својом успелом концептуалношћу већ и поруком да се ова средина може изражавати и на дубљи, шири и разноврснији начин од уобичајеног. Реч је уједно и о аутору , који се једини потрудио да направи засебну верзију свог дела, за потребе овог фестивала, такође ефектно промишљену“ оценио је жири.

\"\"
Растко Шејић (Фото: ПКЦ Акваријус)

Победник фестивала Ратко Шејић захвалио се на урученом признању и похвалио актере серијала.
„Трудили смо се да направимо филм, који је \’за\’ а не против, у ситуацији која је крајње гранична, и ваљда је то начин“, рекао је Шејић.
На другом месту је репортажа „Чекајући Давора“ Радмиле Тодић Вуличевић рађена у сопственој продукцији.
Треће место припало је Ани Марковић и репортажи „Заборављени“ у продукцији Грачанице онлине.
Друга и трећа награда додељују се филмовима који апсолвирају страдање српског корпуса, кроз девастирајуће приказе незбрисиве индивидуалне боли родбине страдалих особа. Они жуде барем за обележавањем њихових трагедија, што награђена остварења чине на сведен али више него достојанствен начин, поручио је жири.
Жири десетог јубиларног Фестивала документарног филма и телевизијских форми Графест, захвалио се фестивалу на указаној части и поверењу и честитао свим ауторима.
Чланове жирија чинили су и Борис Митић редитељ, продуцент и председник жирија, Милош Ивановић продуцент, Ђорђе Јевтић новинар и публициста и новинарка Ивана Вановац.
Селекторка такмичарског дела је Невена Матовић, у чијој је конкуренцији било 25 филмова.
Десети Међународни фестивал документарног филма и телевизијских форми Графест трајао је три дана у Дому културе „Грачаница“ који је и организатор фестивала. Поред Дома културе „Грачаница“ део програма приказан је и Косовској Митровици у Приватном културном центру „Акваријус“.
Фестивал је одржан уз подршку Министарства за културу и информисање и Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *