Акваријус

 

Кос Митровица

III ECO ART FEST 2021.

\"\"

III Еко арт фест одржаће се у Косовској Митровици од 5-12. јуна 2021. године, први пут на две локације – у Приватном културном центру „Акваријус“ (Страхињића Бана 2-4) и у новоформираном Дечијем културном центру „Кактус“ (Браће Чолаковић 13).
Идеја за Еко арт фест настала је у намери да се путем уметности подигне еколошка и културна свест деце и младих људи, како би могли да на занимљив и ефикасан начин стекну свест о екологији и уметности као дисциплинама које могу коегзистирати, прожимати се, створити целину, контекст културе живота.
„Желимо да млађим генерацијама дамо подстицај да посматрају животну средину и своју улогу на планети на један сасвим нов начин, у дубљем и свеобухватнијем смислу, како би екологија почела да се посматра као кључна карика читаве културе живљења. Развој њихових осећања и сензибилитета за екологију и уметност, од пресудног је значаја, јер су у питању генерације које су још увек у настајању, и које ће доносити одлуке о развоју друштва у овом веку. Зато смо и одлучили да се ове године већи део програма, еколошко-уметничких радионица, али и другог еколошког и уметничког садржаја, одржи и у Дечијем културном центру \’Кактус\’“ – истичу организатори.
Овогодишњи програм Еко арт феста изузетно је богат и разноврсан. Поред више еколошко-уметничких радионица, предвиђене су и промоције књига и публикација, пројекције филмова о екологији и заштити животне средине, перформанси, изложба, концерт, еколошки квиз. Гости фестивала су балерине из Школе балета у Грачаници које су прошлог месеца освојиле два прва места и Гран при на Међународној олимпијади за музику и плес централног Балкана „Чукарица Гран при 2021“, ликовни уметник Милан Симић (Београд-Париз), социолог Слободан Миљковић (Косовска Каменица), ликовни уметници Александар Касаловић (Косовска Митровица), Тијана Родић (Ниш) и Стефан Стевановић (Лапово), музичка група „Јужни воз“ (Куршумлија)…
Улаз на све програме фестивала је слободан.
Организатори фестивала су ДКЦ „Кактус“ и ПКЦ „Акваријус“, а пријатељи фестивала НВО „Домовик“ и Green fest.

ПРОГРАМ И САТНИЦА ФЕСТИВАЛА

СУБОТА, 5. ЈУН 2021.

12:00 /Дечији културни центар „Кактус“/

Еколошка радионица „Дрво засади“. Радионицу води: Слободан Миљковић (Косовска Каменица).

НЕДЕЉА, 6. ЈУН 2021.

12:00 /Дечији културни центар „Кактус“/

Еколошко-уметничке радионице „Осликај цегер“ и „Осликај гуме“. Радионицу води: Александар Касаловић.

15:00

Посета учесника фестивала Грачаници.

ПОНЕДЕЉАК, 7. ЈУН 2021.

12:00 /Дечији културни центар „Кактус“/

Еколошко-уметничке радионице „Осликај цегер“ и „Осликај гуме“. Радионицу води: Александар Касаловић.

УТОРАК, 8. ЈУН 2021.

20:00 /Приватни културни центар „Акваријус“/

Пројекције еколошких филмова и филмова о екологији и заштити животне средине.

„Хармонија са депоније“ (Landfill Harmonic) (Парагвај). Режија: Brad Allgood, Graham Townsley.

СРЕДА, 9. ЈУН 2021.

19:00 /Приватни културни центар „Акваријус“/

Сценско-поетско вече.

Гостују балерине из Школе балета у Грачаници, које су освојиле два прва места и Гран при на Међународној олимпијади за музику и плес централног Балкана „Чукарица Гран при 2021“.

У наставку перформанс „Чудна шума“ „Малог театра“ (Продукција: ДКЦ „Кактус“), по идеји Миљане Дунђерин. Играју: Симона Димитријевић, Јована Јовановић, Хана Живковић, Јована Јанићијевић, Филипа Мрђа, Славица Раденковић, Калина Перић, Теодора Јелић, Маша Миловановић. Наратор: Страхиња Орловић.

20:00 / Приватни културни центар „Акваријус“/

Еколошки квиз за децу.

ЧЕТВРТАК, 10. ЈУН 2021.

12:00 /Приватни културни центар „Акваријус“/

Промоција публикације за децу „Утине и Миљанине боје природе“ (2021) у издању Фондације „Уталаја“ из Приштине. Учествују: Флутура Ибрахими Ута и Миљана Дунђерин.

17:00 /Приватни културни центар „Акваријус“/

XXIV Квизоманијак

Сегмент квиза (игра „Џокер“) посвећен је екологији и заштити животне средине.

ПЕТАК, 11. ЈУН 2021.

19:00 /Приватни културни центар „Акваријус“/

Отварање изложбе графика „Пресанци“. Аутор: Милан Симић (Београд-Париз).

20:00 /Приватни културни центар „Акваријус“/

Музички програм: „Јужни воз“ (Куршумлија). Наступају: Алекса Кеча (вокал, гитара), Мирослав Вучетић (вокал, гитара, усна хармоника), Александар Здравковић (вокал, кахон), Никола Којић (бас гитара, мелодика, вокал).

СУБОТА, 12. ЈУН 2021.

12:00 /Дечији културни центар „Кактус“/

Промоција публикације за децу „Дрвић Шумарко“ (2021) у издању НВО „Домовик“. Учествују: Светлана Јевтић, Дамира Кривошић и Миљана Дунђерин.

У наставку: Дан отвореног атељеа рециклажне уметности.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *