Акваријус

 

Кос Митровица

Ime mraka

\"milos-damjanovic-akvarijus-april-2019

Фотографије: Милан Кабашић

Поводом Дана сећања на жртве Холокауста у Србији докторант историје Милош Дамјановић одржао је синоћ (23. април 2019) у „Акваријусу“ у Косовској Митровици предавање „Улога Митровчанина Марка Бењаминовића у Холокаусту“.
Марко Бењаминовић је Митровчанин кога би Митровчани најрадије заборавили, под условом да знају да је постојао. А готово нико није знао да је у нашем граду живела једна од најсвирепијих и најбескрупулознијих фигура током окупације Југославије у Другом светском рату.

\"57453668_982550191940486_1201610843012202496_n\"

Поставши сарадник немачке Тајне полиције трагао је за одбеглим Јеврејима у Београду и пријављивао окупаторским властима које су их лишавале слободе и депортовале у логоре где су ликвидирани.

\"milos-damjanovic-akvarijus-april-2019

Дамјановић је публику упознао са делом човека који је учествоваво у хапшењу сопствених родитеља и најближих рођака, и који је пред крај рата пацовским каналима, под новим идентитетом, као Марко Берани, пребегао у Јужну Америку где је живео слободно и умро природном смрћу
Послератна УДБА није успела да му уђе у траг, а југословенске власти су га у одсуству осудиле као ратног злочинца – казну никада није издржавао.
Пола живота Марко је живео као морално ругло, а другу половину као морално ругло у бекству. Сељакајући се по Јужној Америци, у константном страху да ће га актуелни поредак наћи И изручити органима правде.

\"milos-damjanovic-akvarijus-april-2019

„Оно што је иронично и трагично у целој причи, јесте да је он сахрањен 1962. године на Јеврејском гробљу у Монтевидеу. Јеврејска заједница у Уругвају није знала да је он био неко ко је имао јако мрачну улогу у целој причи“, рекао је између осталог Дамјановић.

\"milos-damjanovic-akvarijus-april-2019

Милош М. Дамјановић (1985) докторанд је историје на Филозофском факултету у Косовској Митровици. Бави се истраживањем прошлости јеврејске заједнице на Косову и Метохији, јеврејством на југословенском простору, Холокаустом на тлу Југославије, као и српском и југословенском историјом друге половине 19. и прве половине 20. века. Учесник је многобројних научних конференција одржаних у земљи, региону и иностранству. Објављује радове на српском и енглеском језику, у домаћим и страним стручним часописима, као и у зборницима са конференција. За досадашње радове награђиван је више пута на годишњим конкурсима организованим од стране Савеза јеврејских општина Србије за радове са јеврејском тематиком.

Извор: Радио Косовска Митровица >>

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *