Акваријус

 

Кос Митровица

Izložba Chromatic achromatic

\"izlozba-chromatic-achromatic\"

Изложба слика, графика и цртежа „Chromatic achromatic“ новосадских ликовних уметника Богдана Вукомановића, Иване Радовић и Николе Драгина биће отворена у галерији „Акваријус“ у среду 14. децембра 2016. године у 19 сати, непосредно пред нови ликовни окршај на којем ће се поменути аутори, иначе студенти Академије уметности у Новом Саду, супротставити својим колегама са Факултета уметности у Косовској Митровици.
Радови ће бити изложени до 23. децембра, а изложба је продајног карактера.

Шта је заједничко сликару Богдану Вукомановићу, графичару Ивани Радовић и вајару Николи Драгину, осим што су апсолвенти Академије уметности у Новом Саду? На први поглед Вукомановићеве слике, Радовићкине графике и Драгинови цртежи и скулптуре, и у погледу форме, ликовног израза, тематских преокупација, немају готово ниједан заједнички именитељ.

\"bogdan-vukomanvoic-slika\"

Посматрајући Богданова платна пред очима се ређају плава, жута, црвена, зелена, црна, љубичаста, тиркизна, браон… Боје се играју, ствара се ритам разиграног колорита, тај експресивни разуздани потез мами на плес апстрактне маште. Асоцијације се нижу. Из свеопштег, наизглед, хаоса боје и потеза постепено се разазнаје метеж, галама, покрет, вртлог, који вуку посматрача у дубоко несвесно.

\"ivana-radovic-grafika\"

Насупрот Богдану, фино улегнуће бакарне плоче графичког отиска на Иваниним радовима одише редом, хармонијом, прецизношћу. На самој плочи крију се ситне случајне грешке отиска, са нимало случајним деформацијама приказане панораме града. Док ситне честице лете на белој површини, оштра линија цртежа сече и уводи посматрача у атмосферу града.

\"nikola-dragin-crtez\"

Са друге стране, Никола веома јасно у први план ставља облик круга који је неисцрпно врело инспирације од почетка уметности па све до данас. Једноставна спољашност форме и облика се нарушава унутрашњом пуноћом детаља. Попут птице које се у котрљању претвара у гнездо које говори савременим ликовним изразом.
Ипак, посматрани као целина, њихови радови на чудесан начин кореспондирају и представљају складну целину. Богдан Ивани и Николи позајмљује разузданост тонова, Ивана својим колегама минуциозност у изразу, а Никола Ивани и Богдану динамичност и масу.
Из рецензије Зорице Сајић Раденковић

\"bogdan-vukomanovic\"

Богдан Вукомановић, рођен 1992. године у Косовској Митровици, апсолвент је на Академији уметности у Новом Саду, смер сликарство, у класи Горана Деспотовског. Један од аутора на групној изложби у Галерији Рајка Мамузића 2016. године, учествовао на неколико групних изложби и ликовних колонија. Живи у Новом Саду.

\"ivana-radovic\"

Ивана Радовић, рођена 1993. године у Смедереву, апсолвент је на Академији уметности у Новом Саду, смер графика, у класи професора Слободана Кнежевића. Један од аутора на групној изложби у Галерији Рајка Мамузића 2016. године, учествовала на Међународном графичком бијеналу еx-либриса у Панчеву 2014.

\"nikola-dragin\"

Никола Драгин, рођен 1992. године у Ади, апсолвент је на Академији уметности у Новом Саду, смер вајарство, у класи Бориславе Недељковић-Продановић. Један од аутора на групној изложби у Галерији Рајка Мамузића 2016. године. Радио скулптуре за фестивал Егзит (2014-15), излагао у дворишту Музеја савремене уметности у Београду (2014).

0 thoughts on “Izložba Chromatic achromatic”

  1. Pingback: Program za decembar 2016. | Galerija Aquarius

  2. Pingback: Likovni okršaj: KM vs NS 232:308, Dimitrije Mičić u finalu | Galerija Aquarius

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *